Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da ne izgubi svoje kvalitete ukusa.
Istina je da ne postoji ništa specifično kod čuvanja vina u domaćim uslovima. U takvoj situaciji obično je piće za brzu konzumaciju i nije predviđeno da odležava.
Drugo koje treba da istaknemo - nije svako vino predviđeno da stoji godinama u podrumu. Ovo su obično konkretne sorte koje su uz to dosta skupe. Sličnim eksperimentima, koje god da je vino u pitanju, rizikujete potpuni neuspeh.
Međutim, kako da čuvamo vino? Pravilo - na hladnom i tamnom mestu. Do otvaranja flaše ne preporučuje se da je ostavljate u frižideru. Pamtite pravilo da se belo vino i roze servriraju ohlađeni - na temperaturi između 6 i 8 stepeni, a crveno - na sobnoj temperaturi, ili između 16 i 19 stepeni.
Drugi savet koji možete da pratite - što je vino laganije, to mu više odgovara niska temperatura. Ovo važi za sve sorte. Ovde je orijentacija godišnje doba - leti pijemo hladno, sveže i voćno vino, a zimi - gusta, teška i pića koja zagrevaju.
Da li ste se ikada zapitali zašto je flaša vina tamna? Razlog je prost i daje smernice za skladištenje. Flaša je tamna da ne bi direktni sunčevi zraci dolazili do flaše. U protivnom slučaju boja pića će se ozbiljno promeniti. Ali ovo nije najgore - ozbiljno će se narušiti i kvaliteti ukusa vina.
Problem na koji svaki ljubitelj vina nailazi - pri pokušaju da ga otvorite, polovina plute ostaje u čepu. Rešenje, prema stručnjacima - piće u flaši uvek treba da ima dodir do plute. Drugi razlog za slično pozicioniranje - u protivnom slučaju u flašu može da dospe kiseonik, što će ozbiljno narušiti kvalitete ukusa eliksira.
Još jedan slučaj - kako da čuvamo vino nakon što ga otvorimo? Osim ako nismo u društvu, teško ćemo sami popiti flašu vina odjednom. Kako da sačuvamo ostatak? Piće će u narednih nekoliko dana ostati s nepromenjenim kvalitetima ukusa.
Za nepenušavo vino njih je otprilike i manje od 5, a za penušavo - manje od dva dana. Zavisi i od temperature na kojoj čuvamo otvorenu flašu - kada je sobna, dani se automatski smanjuju.
Frižider daje malo duži život, međutim pri svim uslovima - ne više od nedelju dana, i to se uglavnom odnosi na crvena vina.
Dobra vest - iako ne toliko sveže, staro vino ne može da nam našteti. A ukoliko vam se često dešava da otvorene flaše stoje - zašto da ne pozovete prijatelje, pa da iskoristite alkoholni eliksir?
Komentari