Uz koje vino se jede jagnjetina?

Uz koje vino se jede jagnjetina?
Fotografije: bonapeti.rs

Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima.

Nezavisno od toga kakav ste prilog za jagnjetinu odabrali, treba da obratite specijalnu pažnju na vino koje ćete poslužiti uz nju.

Kod odabira odgovarajućeg vina za jagnjeće meso, treba da znate kakvo ćete tačno meso kuvati, mlado ili odraslo, kao i kakvu ćete tehniku kuvanja sprovesti.

Stručnjaci za usklađivanje hrane i pića su kategorični da mlada jagnjetina treba da se posluži uz vino koje je staro najmanje nekoliko godina, kao što je bordo ili burgundac. Puni ukus vina podcrtaće nežnu aromu mekanom mesa od jagnjeta koje je jelo samo mleko.

Ako ste se odlučili da pripremate malo starije jagnje ili tačno jagnjeća rebra, kotlete ili but u kombinaciji sa različitim jakim začinima, onda uz bordo i burgundac, koje smo već preporučili, možete da probate i pino noar. Smeliji među vama mogu da probaju i kombinaciju sa suvim rozeom.

Klasično pečeno jagnje sa belim lukom i ruzmarinom, najbolje je da kombinujete sa lakšim i voćnim vinima, a preporučujemo kaberne, merlo, riohu ili mladi bordo.

Nećemo propustiti da vam kažemo koje vino da koristite sa jagnjećim mesom koje ste pripremili u vidu jagnjećih ćuftica na roštilju.

Dobro je da vino, koje poslužujete uz ćuftice, bude usklađeno sa marinadom u kojoj je stajala jagnjetina. Ovde je izbor veći i dozvoljava kombinovanje jagnjetine čak i sa vinima koja imaju slađi ukus ili kiselkastu nijansu, kao što su kaberne, sira i pinotaž.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji