Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoPovećana želja za slatkim
Kod ovog signala iz organizma, velika je verovatnoća da ste nervno iscrpljeni i da Vam je neophodno punjenje energijom, kroz prijem glukoze....
22. jul
Zašto mi se stalno jede slatko?Jedan od glavnih razloga zašto se osećamo privučeni slatkim namirnicama je prisustvo glukoze, koja je glavni izvor energije za naše ćelije....
24. avgust
Zašto ne treba jesti voće uvečeVeruje se da je on slatki otrov za naše telo. Stoga se ne preporučuje da se voće jede u velikim količinama, posebno u večernjim satima.
U svakodnevnom meniju treba da obratimo pažnju i na još nekoliko faktora....
28. april
1
8 korisnih namirnica sa kojima ćemo zavarati glad kasno uvečeSvima se dešavalo da nakon obične večere, kasnije uveče, gledajući neki interesantan film, emisiju, da poželimo da pojedemo nešto - voće, slatko, čips, orašasti plod....
29. maj
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jedeSvi znaju da je stari pasulj teška hrana i zato se jede jednom nedeljno. Ljudi ga izbegavaju zbog zdravstvenih problema- kod kolitisa, gastritisa itd, ali on je veoma koristan.
Prema različitim izvodima, bugarski pasulj...
11. okt.
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zašto se slatko ukiseli?Pogledajte još:
- Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko;
- Zašto se pena uklanja sa slatka....
23. jun
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofDodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
16. feb.
Slatko od višanjaKada skinete slatko sa vatre dodajte vanilu, koju možete zameniti rozetlom.
Gotovo slatko sipajte u tegle, koje zatvorite poklopcima i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu....
20. jun
Slatko od šljivaŠljive se operu dobro i izvade se koštice. Očiščene šljive se drže u kuvanom mleku oko 2 sata. Dobro se operu u nekoliko voda.
U vodu se sipa šećer i sirup se kuva sve dok se ne zgusne....
20. jun
Slatko od limunaSlatko staviti da se kuva dok limun ne omekša, a sirup zgusne. Na kraju dodati vinsku kiselinu u vruću vodu i kuvati još 2-3 minuta....
17. mart
Slatko od kivijaOstavite slatko da se kuva, dok se tečnost u potpunosti ne zgusne.
Slatko odmah isipajte u zagrejane tegle. Zatvorite ih i okrenite sa poklopcem nadole, dok se u potpunosti ne ohlade....
20. mart
Slatko za dijabetičareSkinite sa vatre - u ovoj fazu slatko je ređe nego inače, ali kada se ohladi ono se zgusne i bude kao žele.
Odma rasporedite slatko u tegle, zatvorite ih i okrenite napako dok se sasvim ne ohladi....
20. mart
Slatko od dinjaSipamo 1 šolju vode i stavljamo na vatru, kuvamo na tihoj vatri, dok ne počne da se zgušnjuje.
Dodajemo limuntus i vanilu, kuvamo još 5 minuta i dok je slatko još toplo rasporedimo u tegle....
13. avgust
1
Slatko od drenjinaStavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi.
Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu.
Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....
16. avgust
Slatko od borovnicaSve vreme treba da se skida pena koja se formira odozgo,
Proverite da li je slatko od borovnica gotovo na standardan način - kapnite kapljicu do njega na porcelanski tanjir - ako se kapljica ne razvlači znači da je gotovo...
01. mart
Slatko od smokavaPovremeno mešati slatko i, kada se zgusne, dodati limuntus.
Slatko sipati u tegle dok je još uvek toplo, zatvoriti poklopcem i posle kuvati još 10-ak minuta....
07. feb.
Slatko od urmiAko više volite slatko, onda dodajte još meda.
Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite. Može se konzumirati na razne načine - sa dvopekom, za kolače, a veoma se dobro kombinuje i sa mesom....
22. maj
Slatko 80 smokavaGotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta. Čuvajte na tamnom i hladom mestu....
20. avgust
Slatko od marelaČim slatko provri, smanjujemo na srednju temperaturu i sklanjamo nastalu penu.
Slatko se kuva do željene gustine, dok pazimo da ga ne prekivamo....
10. sep.
Slatko od kajsijeKada proključaju, smanjite vatru i ostavite slatko da se kuva još 40 minuta, dok sve vreme sklanjate penu.
Kada slatko kapnete na suv porcelanski tanjir i ako se ne razlije, znači da je slatko gotovo....
24. sep.
Slatko od dunjeDodajte ih smesi sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne dovoljno. Slatko rasporedite u tegle ok je još toplo.
Zatvorite tegle i odložite ih. Nije potrebno da se sterilišu....
24. sep.
Slatko od trešanjaTrešnje se operu dobro i izvade se koštice, specijalnom mašinom ili iglom.
U vodu se sipa šećer i sirup se skuva dok se ne zgusne. Skida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavlja se da voće upije sirup....
21. maj