Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi slatko testo

Kako se pravi slatko testo

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Slatko testo

Deserti su omiljeni deo obroka kod dece, ali i kod odraslih. Međutim, da napravite ukusan domaći desert, potrebno je da znate kako se pravi slatko testo. Ono je nezamenljivo kada hoćete da zadivite porodicu ili goste svojim kulinarskim umećima. Ovde vam predlažem jedan lak i brzi recept kako da napravite slatko testo.

Potrebni su vam sledeći sastojci: oko 1 kg brašna, 200 g šećera, 200 ml vode, 70 g maslaca.

Kolači

Način pripreme: Pre svega treba da zagrejete vodu u odgovarajućoj posudi. Kada proključa, pažljivo dodajte maslac i mešajte, dok se on skroz ne otopi. Kada se otopi, dodajte brašno. Za to je potrebna posebna preciznost, jer postoji mogućnost da se naprave grudvice od brašna.

Kako biste sprečili to, sklonite kipuću vodu sa otopljenim maslacem sa vatre, pa polako u tankom mlazu isipajte brašno u nju. Kada ste dodali polovinu brašna, možete ponovo vratite posudu na ringlu i nastavite sa sipanjem brašna. Sve vreme mešajte smesu drvenom kašikom.

Nastavite tako dok testo ne počne da bude gusto, toliko dok ne počne da se odlepljuje sa zidova posude, dok mešate. Tada već možete skloniti posudu sa vatre i premestite dobijeno testo u hladnu posudu, kako bi se ohladilo. Nakon toga ga zamesite rukama.

Ohlađeno testo zamesite sa malo brašna, a za to vreme dodajte pomalo šećera, dok u jednom trenutku ne stavite svu predviđenu količinu šećera. Još bolji efekat će imati ako koristite šećer u prahu, umesto kristal šećera.

Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd. Po želji, možete ga obojiti u različite boje pomoću jestivih boja, a takođe i da dodate aromu vanile, liker ili posebne arome za kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest