Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Teleći šol sa graškom i krompiromTeleći šol sa graškom i krompirom
07. sep.
Isečemo luk i beli luk na sitno. Meso isečemo na srednje velike kocke. Krompir (oljušten) takođe isečemo na krupno. Pasiramo paradajz, ako koristimo svež. Propržimo meso u ulju. Nakon što pusti tečnost prodinstamo pod...
Teleći šol u đuvečari sa povrćemTeleći šol u đuvečari sa povrćem
10. jun
Isecite teleći šol na krupne parčiće. Krompir takođe isecite na krupne kocke, a luk - svaku glavicu na četiri dela. Možete da ga stavite sa ljuskama - tako će đuveč biti ukusniji....
Teleći šol, dinstan sa belim lukomTeleći šol, dinstan sa belim lukom
23. okt.
Nakon što teleći šol i bundeva budu gotovi, punjenu bundevu sa teletinom pečemo jop 15-20 minuta. Bundeva bude veoma ukusna, upije mirise i mnogo je balansiran recept za teleći šol, dinstan sa belim lukom....
Šta je svinjski i teleći šol?Šta je svinjski i teleći šol?
02. nov.
Tranžiranje, kako za svinje, tako i za tele i glave, varira od zemlje do zemlje, ali uglavnom podleže jedinstvenim standardima za zajedničke zone iz kojih se meso dobija....
Za koja jela je pogodan teleći but?Za koja jela je pogodan teleći but?
22. avgust
Donji deo telećeg buta To je takođe nemasno meso, poznato i kao teleći šol, koje je veoma popularno u receptima za sočne i krhke šnicle od teletine. Od ovog dela se pravi i teleća šunka....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Pečeni svinjski šolPečeni svinjski šol
06. maj
Sklanja se folija, preliva se sa još vina, vode ili piva i dopeče se dok ne uhvati dobru koricu i gotovo je. S vremena na vreme ga prelivajte sosom iz posude....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Svinjski šol sa pirinčemSvinjski šol sa pirinčem
28. jun
Svinjski šol sa pirinčem je mnogo ukusan....
Svinjski šol u đuvečariSvinjski šol u đuvečari
11. april
Krompir oljuštite i isecite na kockice. Prebacite u đuvečaru. Svinjsko meso isecite na komade. U tiganj stavite ulje i maslac i kratko pržite. Nakon toga prebacite u krompir u đuvečari. U istoj masti zapržite luk, isečen...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...