Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koliko je u stvari gluten štetanIzbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate.
Gluten je veoma zanimljiva konzistencija....
08. mart
Zašto je prženi kikiriki štetan?Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih...
27. april
Da li je avokado štetan?On ima mnogo zdravstvenih koristi, ali može da bude i štetan kada se konzumira u prekomernoj količini. Ne preporučuje se da se jede avokado za vreme trudnoće i dojenja. Ovo može da smanji proizvodnju mleka....
19. okt.
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Šta je E210 i zašto je štetan?Verovatno već poznajete benzoevu kiselinu kao hemikaliju. Benzoeva kiselina (evropski broj aditiva za hranu je E210) je aromatična, karboksilna kiselina koja se ne koristi često za očuvanje hrane zbog svoje teške rastvorljivosti...
08. jul
Da li je crni biber štetan?Crni biber je štetan za ljude koji imaju gastritis ili čireve - za njih, konzumiranje crnog bibera može biti kritično....
06. jun
Da li je zaista čips štetan?Takođe, štetne materije i dodaci utiču na nervni sistem kod dece. Velika količina soli, koja je ujedno i prepržena, vodi do oštećenja vida i pojave raka....
19. mart
Zašto je koristan kefir?Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
08. feb.
Zašto je kolač gnjecav?Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus.
Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu...
13. januar
Da li je stevija štetnaStevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
15. maj
1
Da li je snikers štetan i zašto?Hajde malo detaljnije da pogledamo sastojke i štetu od njih....
20. avgust
Da li je aspirin u turšijama štetan?Pogledajte takođe kako duže održati turšiju i zašto se stavlja šećer turšiju....
15. nov.
Da li je med štetan kod dijabetesaIshrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen...
11. maj
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Analiza eksperimenata ne dokazuje tvrdnju da je čak i mala količina soli štetna.
Naučnici govore da jedino preterano povećane dnevne doze natrijuma, više od šest grama, imaju štetan uticaj na telo....
28. april
Zašto je važna konzumacija jajaJaje je namirnica životinjskog porekla koja je ukusna i jednostavna za spremanje. Dodajte jaja u svoj jelovnik, kako biste iskoristili njihove prednosti.
Koliko često je hrana koju volite dobra za vas? Skoro nikada,...
20. maj
Husk - zašto je toliko koristan?Bez glutena ovo teško može da se uradi - nema dovoljno elastičnosti i one se lome....
15. dec.
Zašto je crni pirinač najkorisnijiKod nas je upotreba crnog pirinča u kulinarstvu slabo zastupljena. Ova sorta je, međutim, najkorisnija od svih vrsta pirinča, jer ima veće koristi za zdravlje i od braon.
Crni pirinač je poznat još i kao "zabranjeni...
14. sep.
Zašto je smeđi pirinač korisnijiSmeđi pirinač sadrži ulja koja vremenom oksidiraju i postaju štetna.
Sipajte pirinač u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ga u odeljku frižidera. Tako se može sačuvati do dve godine....
22. januar
Zašto je dobro jesti pšenicu?Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje.
Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
07. mart
Da li je aluminijumska folija štetna?Visok nivo aluminijuma je štetan za ljudski organizam.
Višak metala u organizmu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, može izazvati oboljenje bubrega i drugih važnih organa....
26. maj
Da li je štetna instant kafaTo je brža verzija klasične kafe, ali se postavlja pitanje da li isto deluje na organizam i pre svega da li nije štetna.
Šta je instant kafa?...
06. januar
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi.
Stvaranje kemena u...
02. april
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa....
25. avgust
GlutenBelančevine u glutenu su glavni uzrok netolerancije na gluten. Netolerancija na gluten je autoimuna bolest, i rezultat je konzumacije namirnica koje sadrže gluten....
19. jul