Mnoge domaćice koriste aspirin za konzerviranje, jer upravo njegova upotreba sprečava da se tečnost u zimnicama zamuti. Po mišljenju mnogih domaćica, aspirin štiti tegle od preteranog penjenja i kiseljenja i duže čuva zimnicu.
Zbog toga u mnogim zemljama domaćice koriste aspirin kada pripremaju razne vrste zimnica za svoju porodicu.
Zaista, aspirin stvara štetno kiselo okruženje za bakterije, pa ako ga stavite u kisele krastavce, oni će dugo izgledati dobro.
Salicilna kiselina, koja se nalazi u aspirinu, loše utiče i na sluzokožu želuca, zbog toga se ne preporučuje upotreba aspirina u pripremi zimnice.
Štaviše, kada se kombinuje sa alkoholom, aspirin zadaje snažan udarac sluzokoži želuca. Turšija obično ide uz rakiju ili drugu vrstu alkohola. Često konzumiranje alkohola sa aspirinom može dovesti do gastritisa. Ljudi sa osetljivim stomakom ne bi trebalo da koriste aspirin u pripremi zimnice, niti da je konzumiraju.
U velikim dozama aspirin uopšte nije pogodan za konzumaciju, a ako je predugo u kontaktu sa proizvodima, menja njihov ukus i aromu.
Uz čestu upotrebu aspirina kao konzervansa za zimnicu, može doći do alergijske reakcije, jer deluje i kao alergen.
Ne preporučuje se konzumacija zimnice sa aspirinom trudnicama ili dojiljama, kao i osobama koje pate od astme, bolesti jetre, bubrega i organa za varenje.
Aspirin je posebno štetan za malu decu, koja konzumiraju zimnicu napravljenu uz upotrebu ovog leka.
Utvrđeno je da deca koja su konzumirala turšiju i drugu zimnicu pripremljenu uz upotrebu aspirina, tada imaju alergijske reakcije na upotrebu aspirina za bolesti.
Pogledajte takođe kako duže održati turšiju i zašto se stavlja šećer turšiju.
Komentari