Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada se bere piskavica?Piskavica – Ova biljka koja se lako uzgaja ne samo da će biti estetski dodatak vašoj bašti, već je i njena lekovita vrednost i bogat ukus čine vrednom biljkom koju nećete želeti da propustite da posadite.
Listovi...
12. avgust
Kada se bere šipak?Šipak se bere nakon što potpuno sazri, što počinje otprilike krajem avgusta ili početkom septembra, i traje do početka mrazeva.
Važno je ubrati zrele plodove šipka pre pada temperature, jer zamrznuti šipak gubi 50% od...
18. jul
Mleko od lešnika i urmiLešnike i urme staviti u blender i sitno izblendati sve. Ugrejati vodu i preliti izmiksanu smesu iz blendera. Neka odstoji preko noći....
20. mart
Kuglice od lešnika i keksaU smesu umešati krupno seckani lešnik i mleveni keks. Izmešati i ostaviti da se ohladi. Uzimati po malo smese, dlanovima oblikovati kuglice i valjati ih u mleveni keks....
30. avgust
LešnikNajčešće vrste lešnika koje se koriste su: običan lešnik, Carigradska leska (lešnik), koji je ujedno i najkrupnija vrsta, Američki kljunasti lešnik i azijski kljunasti lešnik....
19. maj
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Kada se i kako se bere zova?Zova cveta od maja do jula, kada su njeni svetovi bele boje i sakupljeni su u široke grupe. Cvet zove ima odlična lekovita svojstva.
Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro...
13. april
Kada se i kako se bere origano?Origano je široko rasprostranjena začinska biljka u oblasti Mediterana, ali i širom cele Evrope.
Origano ima jaku aromu i može da se koristi u čitavom nizu recepata, kao što su sosevi za pice, pečena piletina i u različitim...
25. mart
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Kada se i kako se bere žuti kantarion?Žuti kantarion je višegodišnja biljka, rasprostranjena na celom području Balkana. Žuti kantarion je biljka sa mnogo korsinih osobina. Deluje na zgrušavanje krvi, poboljšava i osvežava srčani mišić.
Deluje protiv upala...
11. april
Kada se i kako se bere majčina dušica?Divlja majčina dušica je višegodišnja biljka i ima više od 35 podvrsta. Može se pronaći pored šuma, na livadama i na sunčanim stenovitim mestima. Široko je rasprostranjena i ima je skoro svuda.
Ona predstavlja veoma cenjenu...
02. april
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Čizkejk sa tahinijem od lešnika i bele čokoladeVratite u frižider dok se ponovo ne stegne.
Kad se ukusni čizkejk ohladi i stegne, glazirajte sa tahinijem od lešnika....
25. maj
Pečeni lešnikVeć oljušteni lešnici se malo osuše kuhinjskim papirom.
Sipajte ih u pleh i posolite....
27. januar
1
Lešnik tortaUmešati brašno, mleveni lešnik, kakao prah i lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.
Od dobijene smese ispeći dve kore na 180 stepeni 20 minuta(zasebno peći po 20 minuta svaku koru)....
04. feb.
Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima.
Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima...
07. april
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade...
09. okt.
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
16. nov.
Koje vino kada i uz šta se servira?Belo vino
Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
24. nov.
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe.
Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
18. avgust
Grilijaš lešnik pralineŠećer karamelizovati i preliti preko proprženih lešnika. Ostaviti da se ohladi, pa samleti.
Čokoladu istopiti sa uljem. U vruće dodati lešnik, sve sjediniti i sipati u modle....
08. april