U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim sistemom za varenje, kada preterujete sa konzumiranjem hrane.
Želudac je mišićna torba, koja se pokreće uz pomoć mišića i koja se nalazi u stomaku. Kada je prazan, obično nije veći od pesnice. Iako naizgled mali, želudac ima mogućnost da se širi, a obim mu može dosta varirati. Proizvodi i kiselnu uz pomoć koje se hrana bolje vari.
Iz želuca hrana ide u tanko crevo, gde se varenje nastavlja i gde hranljive materije ovim putem ulaze u krvotok. Na tanko crevo se nadovezuje debelo crevo, koje apsorbuje samo vodu i soli, a suvišne materije se eliminišu iz organizma.
Možda vam je bilo čudno kako osećaj gladi odmah prelazi u osećaj prezasićenosti, a da između ne osetite ništa. To je tako jer signalima iz želuca treba vremena da stignu do mozga.
Telo ima složen mehanizam kako bi nam signaliziralo da li smo gladni ili siti, a taj mehanizam uključuje niz hormona koji se pretvaraju u odgovor da li ima ili nema hrane u organima za varenje. Ako smo konzumirali dovoljnu količinu hrane, osetićemo sitost, koja eliminiše želju za daljim jelom.
Dva hormona, koji spadaju u grupu najvažnijih hormona, su grelin i leptin. Grelin povećava apetit, a leptin ga smanjuje. Ovi hormoni se proizvode prvenstveno u želucu i masnim ćelijama. Grelin obično dostiže najviši nivo pre nego što jedemo, da bi zatim počeo da opada. Leptin obaveštava mozak da smo siti. Na osnovu ovoga se može pretpostaviti da ljudi koji imaju više masnih ćelija su više skloni proizvodnji leptina, pa zato i neće imati potrebu da jedu, ali takva pretpostavka se odmah može odbaciti. Gojazni ljudi vremenom postanu rezistentni na leptin, što dovodi do zaključka da oni ovaj hormon moraju da proizvode u mnogo većim količinama, kako bi imalo nekog efekta i kako bi se smanjio apetit.
Ove stvari imajte na umu kada posegnete za dodatnom hranom.
Kroz telo hrana može da prođe samo dvaput - ili da prođe kroz sistem za varenje ili da se vrati nazad, odakle je došla, tako što se povrati. Prejedanje vodi do lošeg varenja i prouzrokuje kiseline. Telo troši mnogo više energije kako bi se svarila hrana, a to nas tera da se osećamo umorno i pospano.
Želudac može da pukne od prejedanja. Registrovani su slučajevi kada je želudac bio toliko prepunjen, da je došlo do perforacije i iziskuje hitnu operaciju.
Prejedanje može da uzrokuje smrt. Ovakvi slučajevi su veoma retki, ali su ipak zabeleženi, a do toga je došlo usled pucanja jednjaka ili želuca.
Komentari