Bonapeti.rs»Saveti»Kada se i kako se bere zova?

Kada se i kako se bere zova?

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
22138
Kada se i kako se bere zova?
Fotografije: Sevda Andreeva

Zova cveta od maja do jula, kada su njeni svetovi bele boje i sakupljeni su u široke grupe. Cvet zove ima odlična lekovita svojstva.

Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro deluje kod astme, kašlja, upale pluća i infekcija uva. Nisu samo cvetovi zove lekoviti, već je lekovit i njen miris. On ima relaksirajuće i umirujuće dejstvo na nervni sistem. Takođe je veoma dobar kod problema sa nesanicom.

Cvetovi zove se mogu, osim za lečenje, iskoristiti i za pripremu ukusne i okrepljujuće limunade u vrelim letnjim mesecima, a neki ekscentričniji kuvari ih čak i pohuju. Najbolje je da se cvet zove bere uz pooć makazica, jer je moguće da prilikom kidanja otpadnu neki od cvetova.

Najbolje je da birate cvasti, koje su se tek otvorile ili još uvek imaju neotvorene cvetove. Nakon toga, makazicama odsecite samo cvetove i ostavite ih na papiru da se osuše u senci.

Kod bolova u grlu, bronhitisa, kijavice i drugih oboljenja povezanih za nazebom, pripremite topli čaj ili inhalirajte paru iznad čaja. Da napravite čaj, prelijte vrelom vodom 1 i 1/2 kašiku sušenog cveta zove i ostavite ga da odstoji 10 minuta. Količina vode je oko 500 ml.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji