Bonapeti.rs»Saveti»Kada se i kako se bere origano?

Kada se i kako se bere origano?

Kada se i kako se bere origano?

Origano je široko rasprostranjena začinska biljka u oblasti Mediterana, ali i širom cele Evrope.

Origano ima jaku aromu i može da se koristi u čitavom nizu recepata, kao što su sosevi za pice, pečena piletina i u različitim vrstama čorbi. Ako imate mnogo svežeg origana, možete ga osušiti i na taj način ga sačuvati za dalju upotrebu.

Kako da berete origano?

Za medicinske potrebe, koristite gornji deo biljke sa cvastima i listovima. Sve biljke treba prikupljati u periodu njihovog cvetanja i zbog toga se i origano bere u drugoj godini života tokom jula ili početkom avgusta.

Kod branja origana se biraju zdrave, čiste i dobro oblikovane biljke, sa minimalnim brojem pupoljaka.

Za vreme branja origana koristite oštar nož ili makaze. Isecite biljke na visinu od 25 cm od zemlje. Apsolutno je zabranjeno da se biljke vade sa korenom jer to dovodi do degenerisanja biljaka.

Za branje origana odaberite čista mesta: šumske proplanke, suve livade i polja.

Nemojte sakupljati biljke blizu mesta gde se čuvaju hemikalije, blizu deponija, u blizini farmi ili pašnjaka koje koristi stoka, kao i pored puteva i fabrika.

Kako da osušite origano u kućnim uslovima?

Origano se suši na tavanu, dobro provetrenim verandama ili pod senicama na otvorenom. Ubrane biljke se vezuju u snopove i stavljaju se u senku i obavezno se uverite da nema sunčevih zraka.

Ako želite, origano može da bude na papiru ili na tkanini, ali ne u mnogo debelom sloju. Možete origano staviti i na travu, ali je tada potrebno da ga okrećete najmanje 4 puta dnevno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji