Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade i smanjuje temperaturu
Zahvaljujući ribizli, možete ojačati imuni sistem i sprečiti virusne infekcije. Takođe, ribizla je antimikrobno sredstvo i može smanjiti temperaturu. Lekari propisuju čajeve i napitke od ribizle za stenokardiju i grip.
Korisna je za hipertenziju i reumatizam
Glavni efekat crvenih bobica je da normalizuje krvni pritisak i značajno utiče na krvne sudove, dok ribizla pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Vitamini P i C koji se nalaze u voću pomažu u smanjenju i normalizaciji krvnog pritiska.
Takođe napitak od listova ribizle je diuretik, pa se koristi za uklanjanje toksina. Za lečenje gihta i reume koriste se infuzije od kojih se spremaju tečnosti za lekovite kupke kod kožnih oboljenja i osipa.
Jača telo
Po sadržaju vitamina C, ribizla je na drugom mestu posle šipka. Dvadeset plodova je dovoljno da se podmire dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Vitamin C ima mnogo korisnih svojstava koja čine ljudsko telo jačim i otpornijim na različite negativne faktore. Pored toga, ribizla sadrži vitamine grupe P, koji normalizuju i održavaju strukturu, elastičnost, funkciju i propustljivost krvnih sudova, sprečavaju njihove sklerotične lezije i pomažu održavanju normalnog pritiska.
Smanjuje stres
Vitamini sadržani u ribizli jačaju nervni sistem i krvne sudove mozga, poboljšavaju pamćenje i pomažu u suočavanju sa psihičkim stresom. Ribizla takođe poboljšava pamćenje, pa se studentima često preporučuje da je koriste tokom ispitne sezone.
Poboljšava stanje creva, bubrega, jetre i srca
Zahvaljujući vitaminu B, ribizla normalizuje creva, a fosfor sadržan u voću je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje tela, odnosno bubrega, jetre, srca. Fosfor je potreban telu za proizvodnju energije, funkcije mišića i nervnog sistema i rast kostiju.
Redovna konzumacija ribizle će pomoći da se oslobodite gorušice, ojačate zidove krvnih sudova, a takođe ima blagotvorno dejstvo na pamćenje i jasnoću razmišljanja.
Mršavljenje
Bobica je idealna za ljude koji žele da smršaju, pored toga što 100 g ribizle sadrži samo 56 kcal, sadrži i vlakna koja se u potpunosti apsorbuju u organizam i dovode do brzog zasićenja.
Sorte bele ribizle su ponekad nezasluženo zaboravljene. U međuvremenu, ukus bele ribizle je u poređenju sa njihovim sestrama ribizle isti. Njeni plodovi su veoma aromatični i ukusni. Kultura duguje svoj delikatan ukus visokom sadržaju šećera. Bela ribizla je apsolutno nealergena - mogu je bezbedno jesti svi ljudi.
Evo još koristi od ribizle:
- obnavlja punu aktivnost kardiovaskularnog sistema, ima
blagotvorno dejstvo na funkcionisanje hematopoetskog sistema;
- štiti telo od preranog starenja;
- reguliše aktivnost žučne kese;
- sprečava nastanak ateroskleroze;
- poboljšava funkcionisanje jetre, nadbubrežnih žlezda,
- ispravlja ćelijski metabolizam;
- vraća vid, pamćenje;
- jača nervni sistem.
Mudri ljudi kažu da ako čovek želi da održi zdravlje, da dobije pouzdanu zaštitu od napada virusa i bakterija, treba da jede samo šaku laganog voća svakog dana i da uživa uz recepte od ribizle. Obavezno probati kolač sa ribizlama i žele od ribizle.
Komentari