Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?

Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?

Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?

Pomaže kod prehlade i smanjuje temperaturu

Zahvaljujući ribizli, možete ojačati imuni sistem i sprečiti virusne infekcije. Takođe, ribizla je antimikrobno sredstvo i može smanjiti temperaturu. Lekari propisuju čajeve i napitke od ribizle za stenokardiju i grip.

Korisna je za hipertenziju i reumatizam

Glavni efekat crvenih bobica je da normalizuje krvni pritisak i značajno utiče na krvne sudove, dok ribizla pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Vitamini P i C koji se nalaze u voću pomažu u smanjenju i normalizaciji krvnog pritiska.

Takođe napitak od listova ribizle je diuretik, pa se koristi za uklanjanje toksina. Za lečenje gihta i reume koriste se infuzije od kojih se spremaju tečnosti za lekovite kupke kod kožnih oboljenja i osipa.

Jača telo

Po sadržaju vitamina C, ribizla je na drugom mestu posle šipka. Dvadeset plodova je dovoljno da se podmire dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Vitamin C ima mnogo korisnih svojstava koja čine ljudsko telo jačim i otpornijim na različite negativne faktore. Pored toga, ribizla sadrži vitamine grupe P, koji normalizuju i održavaju strukturu, elastičnost, funkciju i propustljivost krvnih sudova, sprečavaju njihove sklerotične lezije i pomažu održavanju normalnog pritiska.

Smanjuje stres

Crvene ribizle
Fotografija: NickyPe/pixabay.com

Vitamini sadržani u ribizli jačaju nervni sistem i krvne sudove mozga, poboljšavaju pamćenje i pomažu u suočavanju sa psihičkim stresom. Ribizla takođe poboljšava pamćenje, pa se studentima često preporučuje da je koriste tokom ispitne sezone.

Poboljšava stanje creva, bubrega, jetre i srca

Zahvaljujući vitaminu B, ribizla normalizuje creva, a fosfor sadržan u voću je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje tela, odnosno bubrega, jetre, srca. Fosfor je potreban telu za proizvodnju energije, funkcije mišića i nervnog sistema i rast kostiju.

Redovna konzumacija ribizle će pomoći da se oslobodite gorušice, ojačate zidove krvnih sudova, a takođe ima blagotvorno dejstvo na pamćenje i jasnoću razmišljanja.

Mršavljenje

Bobica je idealna za ljude koji žele da smršaju, pored toga što 100 g ribizle sadrži samo 56 kcal, sadrži i vlakna koja se u potpunosti apsorbuju u organizam i dovode do brzog zasićenja.

Sorte bele ribizle su ponekad nezasluženo zaboravljene. U međuvremenu, ukus bele ribizle je u poređenju sa njihovim sestrama ribizle isti. Njeni plodovi su veoma aromatični i ukusni. Kultura duguje svoj delikatan ukus visokom sadržaju šećera. Bela ribizla je apsolutno nealergena - mogu je bezbedno jesti svi ljudi.

Evo još koristi od ribizle:

Ribizle
Fotografija: Pezibear/pixabay.com

- obnavlja punu aktivnost kardiovaskularnog sistema, ima

blagotvorno dejstvo na funkcionisanje hematopoetskog sistema;

- štiti telo od preranog starenja;

- reguliše aktivnost žučne kese;

- sprečava nastanak ateroskleroze;

- poboljšava funkcionisanje jetre, nadbubrežnih žlezda,

- ispravlja ćelijski metabolizam;

- vraća vid, pamćenje;

- jača nervni sistem.

Kolač sa ribizlama

Mudri ljudi kažu da ako čovek želi da održi zdravlje, da dobije pouzdanu zaštitu od napada virusa i bakterija, treba da jede samo šaku laganog voća svakog dana i da uživa uz recepte od ribizle. Obavezno probati kolač sa ribizlama i žele od ribizle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest