Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
E320 - šta je to u stvari?Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome?
E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
09. mart
Šta je u stvari brašno od leblebije?U stvari, sočivo, grašak i leblebija potiču iz iste botaničke porodice, ali su različite vrste.
Postoje dve glavne vrste brašna od leblebije. Prva se dobija mlevenjem semena sorte Desi u fini prah....
11. sep.
Šta je poliflorni med?Poliflorni med je med koji se pravi od mnogo biljaka, takozvani med-buket.
Generalno, sve vrste meda kod nas su poliflorni.
Pčele prave med od nektara ne samo jedne ili dve biljke, već od više biljaka. Ako se med...
22. dec.
Šta je u stvari gluten?Šta u stvari predstavlja gluten? Reč gluten ima poreklo iz latinskog i označava lepak. U suštini, gluten je biljni protein u čiji sastav ulaze dva proteina - glutenin i gliadin....
30. sep.
Šta je u stvari želatin?Reč želatin ima francusko poreklo (gélatine). Želatin predstavlja providnu i bezbojnu supstancu, koja se lako lomi u suvom stanju. Želatin je prosta belančevina, koja se dobija kod hidrolize kolagena iz kostiju i hrskavica...
24. sep.
Šta je u stvari kornfleks?Kornfleks predstavlja doručak od različitih zrna, pre svega od zrna kukuruza i smatra se da je to prvi industrijski proizvod od zrnastih ili pšeničnih kultura koji se pojavljuje na tržištu.
Kornfleks je dobar za direktnu...
14. januar
Koliko je u stvari gluten štetanIzbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate.
Gluten je veoma zanimljiva konzistencija. Sam po sebi, od njega nema nikakvie hranljive koristi, ali prednosti, koje mogu...
08. mart
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Med u Evropi je masovno falsifikatMed je treći proizvod koji se najviše falsifikuje u Evropi. Glavni razlog tome jeste činjenica da postoji problem u vezi sa kriterijumima oko njegovog sadržaja.
Udruženje ujedinjenih pčelara, kao i cela Evropaska unija...
19. feb.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Naravno da je ovo ceremonija čaja i teško bi mogla da se izvrši van Japana, zato je sasvim moguće da se spremi i na mnogo lakši način, jedina stvar koja je važna jeste da se ispoštuje tempertura vode....
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je u stvari tamna čokolada?Ne sadrži čvrste mlečne supstance ili višak šećera, što stvara slađi ukus čokolade koji se nalazi u većini bombona....
18. maj
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Borov med (Med od borovih iglica)Čim se kapljica ne razliva ili se kašikom stvori put, borov med je gotov.
Stavljamo kašiku limunske kiseline i nakon 5-7 mintua skidamo sa vatre.
Dobro je da držimo tegle na toplom na vatri....
01. jun
Da li je med štetan kod dijabetesaIshrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen...
11. maj
Šta je metoda konfi?Tehnika konfija je efikasna, zato što masnoća stvara gust sloj oko mesa i ne dozvoljava da prođu bakterije koje će ga pokvariti....
30. april
Šta je limunska kiselina?U stvari, ciklus limunske kiseline (takođe poznat kao Krebsov ciklus) je metabolički put kojim se hrana razlaže na vodu, ugljen-dioksid i energiju....
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.