Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je pekan orah koristan?Da li je pekan orah koristan?
08. jun
Pekan orah se koristi ne samo za direktnu konzumaciju....
Čoko orahČoko orah
24. januar
Usitniti keks sa ukusom kakaa i staviti u jednu posudu, posuti sa vanilinim šećerom, medom, pekmezom od pomorandže i sokom od pomorandže. Izmešati. Rastopiti čokoladu i preliti preko smese. Narendati koru od pomoranže...
Pekan OrasiPekan Orasi
05. maj
Hranljive vrednosti konzumacije pekan oraha Jezgro pekan oraha je izuzetno ukusno, visokokalorično i slatko. Ima mnogo korisnih svojstava....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Moje orah kifliceMoje orah kiflice
03. januar
Napraviti jufkicu i na kratko je ostaviti da odstoji. Kada ste u žurbi, ni ne mora da odstoji, može i odmah da se pravi. Testo kidati i praviti male loptice. Valjati u dlan i praviti oblik kiflica....
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Pekan štanglePekan štangle
24. dec.
Skinuti sa šporeta pa umešati slatku pavlaku i pekan orahe pa sjediniti. Sipati preko pečene kore. Sad peći 25 minuta na 175 stepeni C. Seći na štangle (ili drugi željeni oblik). Prijatno!...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Kokosov orah od čokoladeKokosov orah od čokolade
12. mart
Leptir na kokosovom orahu od čokolade je takođe od čokolade....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Indijski OrahIndijski Orah
23. jun
Delikatno začinjen indijski orah je omiljena grickalica među namirnicama, koje mogu da se nađu u skoro svim prodavnicama. Od njega se pravi sjajan maslac i pogodan je dodatak za salate i pržena jela. Drvo indijskog oraha...
Kokosov OrahKokosov Orah
09. jun
Kokosov orah je neprocenjiv dar prirode, koji nalazi primenu u kulinarstvu, kozmetičkoj industriji i medicini. Kokosov orah je voće tropske kokosove palme, koja obično raste u vlažnim, tropskim regionima pokraj obale. Za...
Brazilski OrahBrazilski Orah
23. maj
Brazilski orah (Bertholletia excelsa) je najbolji i efikasan prirodan izvor selena. Ovo jedinstveno orašasto voće sreće se samo u šumama Amazona gde mu je drvo divlje rastinje i čak se ne kultiviše. Brazliski orah ne...
Sapunski OrahSapunski Orah
27. sep.
Jedan od najreklamiranijih proizvoda su preparati za čišćenje, praškovi i omekšivači. Trenutno na tržište ulazi alternativa hemikalijama, kojima čistimo domove i peremo odeću. To su sapunski orasi (soapnuts). One nisu...