Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čoko orahUsitniti keks sa ukusom kakaa i staviti u jednu posudu, posuti sa vanilinim šećerom, medom, pekmezom od pomorandže i sokom od pomorandže. Izmešati.
Rastopiti čokoladu i preliti preko smese. Narendati koru od pomoranže...
24. januar
Pekan OrasiHranljive vrednosti konzumacije pekan oraha
Jezgro pekan oraha je izuzetno ukusno, visokokalorično i slatko. Ima mnogo korisnih svojstava....
05. maj
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Moje orah kifliceNapraviti jufkicu i na kratko je ostaviti da odstoji. Kada ste u žurbi, ni ne mora da odstoji, može i odmah da se pravi.
Testo kidati i praviti male loptice. Valjati u dlan i praviti oblik kiflica....
03. januar
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Pekan štangleSkinuti sa šporeta pa umešati slatku pavlaku i pekan orahe pa sjediniti. Sipati preko pečene kore.
Sad peći 25 minuta na 175 stepeni C.
Seći na štangle (ili drugi željeni oblik).
Prijatno!...
24. dec.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Indijski OrahDelikatno začinjen indijski orah je omiljena grickalica među namirnicama, koje mogu da se nađu u skoro svim prodavnicama. Od njega se pravi sjajan maslac i pogodan je dodatak za salate i pržena jela.
Drvo indijskog oraha...
23. jun
Kokosov OrahKokosov orah je neprocenjiv dar prirode, koji nalazi primenu u kulinarstvu, kozmetičkoj industriji i medicini. Kokosov orah je voće tropske kokosove palme, koja obično raste u vlažnim, tropskim regionima pokraj obale. Za...
09. jun
Brazilski OrahBrazilski orah (Bertholletia excelsa) je najbolji i efikasan prirodan izvor selena. Ovo jedinstveno orašasto voće sreće se samo u šumama Amazona gde mu je drvo divlje rastinje i čak se ne kultiviše.
Brazliski orah ne...
23. maj
Sapunski OrahJedan od najreklamiranijih proizvoda su preparati za čišćenje, praškovi i omekšivači. Trenutno na tržište ulazi alternativa hemikalijama, kojima čistimo domove i peremo odeću. To su sapunski orasi (soapnuts). One nisu...
27. sep.