Da li je pekan orah koristan?

Da li je pekan orah koristan?
Fotografije: bonapeti.rs

Pekan orah ili kako se još naziva, američki orah, izuzetno je koristan za ljude, jer ima čitav niz lekovitih osobina. Konzumiranje pekan oraha poboljšava rad većine sistema i organa u ljudskom organizmu, dokazano pomaže kod spuštanja nivoa holesterola, usporava starenje kože i pojavu bora.

Pekan orah se koristi ne samo za direktnu konzumaciju. On pronalazi svoju upotrebnu vrednost i u kulinarstvu, poslastičarstvu, pa čak i u kozmetičkim proizvodima, gde se ulje pekan oraha koristi u čitavom nizu proizvoda za negovanje lepote.

Pekan orah se razlikuje od običnog oraha ne samo po svojoj crvenkastoj boji i duguljastom obliku, već i po svom sadržaju. Mnogi ga nazivaju kraljem oraha ili masni orah, a pekan orah je veoma bogat vitaminima, među kojima su: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, kao i mnogi mikro i makroelementi, kao što su kalcijum, kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum, cink, fluor, selen i gvožđe.

Stručnjaci su kategorični da treba dnevno pojesti 100 g pekan oraha, jer imaju izrazito antikancerogeno delovanje. Konzumiranje pekan oraha pomaže kod lečenja anemije, jer plodovi pekan oraha stimulišu i poboljšavaju apetit i poboljšavaju dejstvo hormonskog i nervnog sistema.

Američki orah odgovara i osobama koje vode zdrav način života, jer menja skoro sve vrste masnoća, pomaže kod malaksalosti i nedostatka snage, a smanjuje i umor.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji