Sapunski Orah

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Sapunski orah

Jedan od najreklamiranijih proizvoda su preparati za čišćenje, praškovi i omekšivači. Trenutno na tržište ulazi alternativa hemikalijama, kojima čistimo domove i peremo odeću. To su sapunski orasi (soapnuts). One nisu bobice u pravom smislu reči i nisu pogodne za konzumaciju.

Sapunjave bobice se dobijaju od sapunskog drveta (Sapindus mukorossi) koje raste u Indiji i Nepalu. Sapunjavo drvo je zaista neobično, jer praktično proizvodi sapun. Zreli plodovi se skupljaju, bobica se odvaja od omotača i sam omotač se isušuje na suncu. Upravo ti omotači su sapunski orasi.

Kada plodovi padnu na zemlju, lokalni farmeri ih prebiraju, odvajaju omotač i suče ga na suncu. Izbegava se upotreba bilo kakvih hemikalija ili štetnih materija. Sapunski orasi su korišćene stotinama godina u Indiji za pranje odeće.

Sastav sapunski orasi

Sapunski orasi su potpuno ekološki proizvod. Njihova svojstva su tu zahvaljujući saponinima koji se nalaze u njima. Nakon ispiranja ovi saponini se odvajaju u vodi. Oni uopšte nisu štetni za okolinu. Nema odvojenih veštačkih aroma, fosfata, penastih ili drugih sintetičkih materijala.

Izbor i čuvanje sapunskih oraha

Sapunski orasi tek dolaze kod nas. Mogu da se kupe u specijalizovanim i bio prodavnicama. Cena za 1 kg sapunskih oraha je oko 12 evra. Ta količina je dovoljna za pranje godinu dana.

Naravno prodaju se i u manjim pakovanjima, gde je cena za 200 g između 2 i 3 evra. Obično se sapunski orasi prodaju sa manjim torbicama od prirodnih materijala. Sapunski orasi se čuvaju na prohladnom mestu.

Upotreba sapunskih oraha

Sapunski orasi se koriste za pravljenje prirodnih preparata za čišćenje. Saponini u orasima se rastvaraju na temperaturi od 30 stepeni. Oni su izuzetno laki za upotrebu. Kao što smo rekli, sapunski orasi se prodaju sa torbicama.

Upotreba sapunskog oraha

Za pranje u veš mašini stavite 5-6 polovina sapunskih oraha u torbicum zavežite je i stavite u veš. Prilikom pranja ispod 60 stepeni, ljušture mogu da se koriste ponovo. Prilikom pranja sapunjavim bobicama nije neophodno da koristite omekšivač. Budući da nemaju miris, možete da kapnete malo eteričnog ulja u veš mašinu.

Sapunski orasi i sapunjava tečnost mogu da se koriste za pranje svakakvih vrsta površina, u mašini za pranje sudova, za kupanje, za pranje sudova. Pripremite preparat za pranje sudova tako što natopite 100 g sitno namrvljenih bobica u tri litra vode.

Stavite smesu na ringlu i ostavite da vri desetak minuta. Sipajte gotovu smesu u bocu i koristite za pranje sudova. Ako koristite mašinu za pranje sudova, na mesto tablete stavite sapunske orahe.

Sapunjava voda koja je dobijena od sapunskih oraha može da se koristi za čišćenje kuhinje, dečije sobe, kupatila, podova. Efekat je toliko dobar koliko i sa čišćenjem ne tako bezopasnim hemijskim preparatima.

Čišćenje

Za čišćenje prozora i stakla napunite praznu flašu se sprejem sa 2 šolje vode, 1 kašikom tečnosti od sapunskih oraha i 1 kašikom sirćeta. Dobijenom smesom čistite prozore kao i obično.

Možete da koristite sapunjavu tečnost kao sredstvo za odbijanje komaraca. Njom naprskajte ruke, noge i lice.

Koristite sapunjavu tečnost za pranje kože kućnom ljubimcu; kao šampon; za čišćenje nakita. Da očistite bižuteriju neophodno je da je natopite u tečnosti nekoliko minuta. Sapunski orasi se koriste i za pranje voća i povrća. Dovoljno je da ih ostavite desetak minuta u sapunjavoj tečnosti, nakon čega ih isplaknete čistom vodom.

Sapunski orasi imaju veliku prednost nad poznatim preparatima z ačišćenje jer su biološki razgradivi, antibakterijski su i jeftini. Oni ne oštećuju tkiva, pogodni su za pranje svile i kašmira, kao i za ručno pranje.

Sapunski orasi imaju dokazan hipoalergenski efekat i mogu da se koriste kod alergija. Izuzetno su pogodni za bebe i ljude sa osetljivom kožom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas