Bonapeti.rs»Članci»Voće»Kokosov Orah

Kokosov Orah

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Kokosov orah

Kokosov orah je neprocenjiv dar prirode, koji nalazi primenu u kulinarstvu, kozmetičkoj industriji i medicini. Kokosov orah je voće tropske kokosove palme, koja obično raste u vlažnim, tropskim regionima pokraj obale. Za njenu prapostojbinu smatra se zapadni deo Tihog okeana i ostrva u Indijskom okeanu. Kokosov orah raste na palmama visokim do 30 metara koji spram vrste i uzrasta daju od 5 do 150 plodova godišnje. Obično je svaki kokosov orah težak do 2, 5 kg. Plodovi kokosove palme rastu u grozdovima od po 5-6 i sakriveni su ispod grana. Pokriveni su debelim žilastim omotačem koji dostiže od 5 do 15 cm. Pod omotačem je tanka braon ljuska, koja je inače veoma tvrda i sadrži belančevine.

Naziv kokosovg oraha dolazi od portugalske reči za majmuna (coco). Očigledno su portugalci našli sličnost između mrlja na omotaču i lica majmuna. Kokosov orah je srednje veliki zeleni plod u kome se nalazi veliki orah sa tri udubljenja. U unutrašnjosti mi se nalazi beli jestivi deo u koji je poznat kao kopra. Kopra je izvor kokosovog mleka i kokosovog ulja, a kad se osuši može da se narenda u kokosovo brašno.

Unutrašnjost kokosovog oraha ima boju od bele do žute, debljine je između 6 i 12 mm. Od jednog oraha može da se dobije od 80 do 500 grama kopra. U unutrašnjosti kokosovog oraha nalazi se još i tečnost - kokosovo mleko. Ono se pije samo kod nedozrelog ploda, jer može da prouzrokuje uznemirenost. Kokosova voda koje se nalazi u unutrašnjosti kokosovog oraha ne treba da se pobrka s kokosovim mlekom. Ova voda je čista i služi da se utoli žeđ. Pre nego što potpuno sazri, kokosov orah sadrži kokosovo mleko, koje predstavlja slatku i beličastu tečnost. Sa sazrevanjem oraha, ta tečnost se stvrdnjava i ona je ustvari aromatična, bela i tvrda unutrašnjost kokosovog oraha.

Kokosov orah je počeo da stiče popularnost tokom 15. i 16. veka kada su moreplovci Vaska de Game plivali po moru u istraživanju novih teritorija. Danas najveće plantaže kokosa na svetu i izvoznici kokosovog oraha, kao i njihovih derivata, su Filipinci. To je jedina država na svetu gde je kokosovo ulje osnovna masnoća za kuvanje. Drugi veliki proizvođači su Papua Nova Gvineja i Solomonska ostrva. Kopra se proizvodi još i u južnoindijskim državama Karnataka.

Sastav kokosovog oraha

Kokosov orah sadrži oko 5, 8% vode, 67% masnoća, 16.5% ugljenih hidrata, 8.9% belančevina.

Kokosov orah je izuzetno bogat kalijumom, gvožđem, magnezijumom, natrijumom, fosforom, bakrom i cinkom i vitaminima iz grupe B. Kokosov orah je bogat proteinima i vlaknima i ima veliku raznovrsnost vitamina kao što su C, E, K, folna kiselina. Sok od kokosa ne sadrži masnoće i niskokaloričan je - u 100 ml se sadrži samo 16, 7 kalorija. Za razliku od njeha kokosovo mleko je mnogo masno i sadrži veliku količinu kalorija. Kokosovo mleko je vredan izvor velikog broja aminokiselina, vitamina i askorbinske kiseline. Mesnati deo svežeg oraha sadrži približno 33% čistog kokosovog ulja i ima veoma malu količinu ugljenih hidrata. Osnovni sastojci kakosovog ulja su laurinska, kaprilska i kaprinska kiselina.

Kokos i voće

Izbor i čuvanje kokosovog oraha

Kao egzotično i ne masovno voće kod nas, izbor kokosovog oraha može često da predstavlja problem. Kad želite da kupite dobar orah, pazite da je on pun i težak, bez pukotina, a pri razdrmavanju trena da se čuje voda kako se kreće. Zagledajte se dobro u tri rupice na kokosovom orahu, koje treba obavezno da budu zdrave i bez plesni. Tek nakon otvaranja može da se ustanovi da li je unutrašnjost kokosovog oraha gorka. Najlakše može da se razbije pomoću kuhinjskog mesarskog noža.

Kokosov orah može da se čuva dosta dugo. Ako je zdrav može da izdrži do dva meseca na sobnoj temperaturi, ponekad čak i više. Kad je netaknut kokosov izdrži 1-2 mesec na sobnoj temperaturi. Otvoren kokosov orah obavezno treba da se čuva u donjoj fioci frižidera koja se zatvara. Osušen kokosov orah praktično nema rok trajanja, treba samo da je dobro zatvoren i upakovan na prohladnom mestu.

Upotreba kokosovog oraha

Tečnost kokosovog oraha može da se izvuče nakon što se rupice probiju šilom. Nakon što je kokosov orah otpao s palme one se otvara i ostavlja na suncu nekoliko sati. Kad njegova unutrašnjost krene da se odvaja od omotača, ona se odstranjuje i razbija na manje parčiće koji se suše bar nedelju dana. Obično se kokosov orah prvo samelje u fino brašno, koje se zagreva do 125 stepeni i prolazi kroz presu. Na taj način se dobija kokosovo ulje koje se rafinira, da se pročisti. Ta sirovina se široko koristi u kulinarstvu ili kozmetičkoj industriji.

Kad se kora narenda i skuva u kipućoj vodi, dobija se maslac, koji se koristi kao masnoća u kulinarstvu. Kokosov orah se koristi u azijskoj, afričkoj, indijskoj, indonežanskoj i južnoameričkoj kuhinji. Često se s kokosom spremaju supe, sosovi, jela i dezerti i divni egzotični kokteli. Kokosova voda i kokosovo mleko se najviše korsite u supama i sosovima. Narendana unutrašnjost odlično se slaže s piletinom. Kokosov maslac se koristi u konditorskoj industriji. Kokosovo brašno je popularno kao ukras slatkih đakonija - bombona, kolača, čokolada, pita, torti.

Kokos

Koristi od kokosovog oraha

Kokosov orah dokazano ima koristi na ljudsko zdravlje, prema najnovijim istraživanjima on može da pomogne i pri mršavljenju. Prema nekim specijalistima, ako čovek pokušava da smrša, ne treba da pretera s kokosovim mlekom i namirnicama u kojima se nalazi, jer su bogate masnoćama. Najnovija istraživanja u ovoj oblasti ipak napominju da ako u svakodnevni meni uključite malo kokosovog ulja, on će delovati na brže sagorevanje kalorija. Kokosovo ulje podstiče razmenu materija i ubrzava metabolizam. Kao rezultat povećava se i enerija i povećava vitalnost čoveka. Dokazano je da je kokosov orah moćno sredstvo protiv gojaznosti i oboljenja metabolizma.

U narodnoj medicini ostrva tihog okeana mesni iscelitelji koriste mesnati deo kokosovog oraha za uništavanje crevnih parazita, za olakšavanje kod zatvora i za građenje mišićne mase kod umornih i slabih ljudi. Kokosovu vodu često koriste kod infekcija bubrega i bešike, a kokosovo mleko se daje za stomačne čireve i upaljeno grlo.

Niz drugih istraživanja potvrđuje isto tako da kokosov maslac reguliše nivo insulina u krvi i čuva od razvitka dijabetesa. Poboljšava iskorišćavanje šećera u krvi i lučenje insulina kod dijabetesa i utiče blagotvorno na funkciju tiroidne žlezde. Sok od kokosa sadrži mnogo minerala, preporučljivo je da se konzumira kod velikih fizičkih napora prilikom vežbanja. Prema istočnjačkoj medicini kokosovo mleko stimuliše kradio-vaskularni sistem. Kokosov orah je takođe moćno sredstvo pri lečenju nervnih poremećaja, veneričnih i uroloških bolesti. Kokosovo mleko dokazano pomaže organizmu da bolje usvoji kalcijum, lekari preporučuju njegovo korišćenje za profilaktiku osteoporoze, učvršćivanje kostiju u zuba.

Kokosovo brašno

Žitelji tropskih zemalja već hiljadama godina koriste kokosove palme i njihove plodove za svemoguće svrhe. Od njih prave tonik, unutrašnjost koriste kao hranu, od omotača prave posude, od vlakana koja obavijaju omotač prave grube tkanine i prostirke. Kokosov maslac čuva kožu od isušivanja, opuštanja i boranja. Koristan je i kod opadanja kose i problema s kožom glave.

Laurinska, kaprilska i kaprinska kiselina kokosovog maslaca antimikrobno, antibakterijski, protivgljivično i protivupalno deluju, imaju izuzetno balgotvoran efekat na zdravlje. Aurinova kiselina se sadrži u približno 50% masnih kiselina kokosovog maslaca. Jako je antimikrobno sredstvo koje pomaže kod tečkih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Ima efekat kod lečenja herpesa, morbila, hepatitisa C, SARS-a, AIDS-a i drugih virusnih oboljenja. Ova sirovina kokosovog oraha uništava bakterije, čireve, upalu pluća, infekciju grla i probavnog sistema, gonoreju i druga obolenja. Ima podataka da kokosov maslac pomaže kod astme i kod raka i tuberkuloze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas