Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Kako skuvati uskršnja jaja?Kada se skuvaju, stavite ih pod mlaz hladne vode 1 - 2 minuta, dok se ne ohlade.
Minuti
Zdrava i ukusna uskršnja jaja se kuvaju tačno 8 minuta, ni minut manje, ni minut više....
17. feb.
Kako da skuvamo jaja da budu čitava, da nijedno ne pukneUkoliko volite dobro skuvana jaja, izvadite ih iz vode nakon 5-7 minuta. Dobro skuvano jaja je ono kod kojeg je žumance delimično tečno u samom centru i trvrđe po krajevima, a belance u potpunosti tvrdo....
08. jul
Kako da skuvamo brancinaBrancin je veoma ukusna riba, posebno ako se pravi tako da vaši gosti poližu prste i da zažele dodatnu porciju.
Postoji na stotine recepata za pripremanje brancina od kojih ćeme ovde predstaviti 2 od njih, a ostale...
16. feb.
Kako da skuvate jezik?Kada je već skuvan, ogulite kožu i jezik je spreman za pripremu po izabranom receptu. Izabrali smo recept za punjeni teleći jezik. Ima dosta pripreme, ali rezultat je zaista ukusno jelo....
22. sep.
Kako pravilno da skuvamo špagete?Međutim, da bi smo uživali u špagetama, važno je da znamo ne samo sa kakvim sosom da ih poslužimo, nego i kako i koliko dugo da ih kuvamo....
19. maj
Kako da skuvamo savršen pirinačNemojte misliti da je nemoguće da skuvate mekani beli pirinač, zrna koja su odvojena jedno od drugog, i ne liče na kašu....
30. april
Kako da skuvamo rovita jaja?Sa skuvanim jajima možete da napravite salatu sa jajima ili predjelo. A zašto da ne i sendviče sa kuvanim jajima!...
22. januar
Kako da skuvate pšenicu i speltu?Pšenica podrazumeva cela i neobrađena zrna, koja sadrže sva 3 sloja uključujući i spoljašnji sloj (mekinje), klicu i unutrašnji deo (endosperm). Spelta spada u najdrevnije vrste žitarice.
Pšenica, odnosno spelta...
07. mart
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Kako proveriti da li su pečurke otrovnePečurke spadaju u neobične organizme, koji se nalaze na prelazu između carstva biljaka i carstva životinja. U 17. veku su neki Evropljani smatrali da su pečurke kreacija đavola.
Pečurke sadrže dosta proteina, a takođe...
23. feb.
Kako da na pravilan način skuvate heljdu- Kada skuvate heljdu, sklonite je sa vatre, ali nemojte dizati poklopac, već preko njega stavite peškir i neka tako dostoji 15 minuta....
13. mart
Gordon Ramzi navodi koja to jela bi trebalo svi da znamo da spremimoPrema poznatom kuvaru Gordonu Ramziju, svaki čovek bi trebalo da nauči da sprema 5 jela, čak i ako ne voli toliko da kuva. Ne možemo poreći činjenicu da svima nama treba hrana.
Na događaju Gordon Ramsay Dash, gde je...
03. april
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
Koja su lekovita svojstva votke?Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
13. april
Koja brašna su bez glutenaGluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama.
U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su:
- brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi;
- brašno...
19. mart
Kako se pravilno kuvaju jaja?Kuvanje jaja je teško s obzirom na činjenicu da dok ih ne ogulimo ne možemo biti sigurni koliko tvrdo smo ih skuvali. Manje je verovatno da će sveža jaja pući tokom "spremanja"....
28. mart
Kako da jedemo mango i šta ne znamo o njemuMango kod nas nije toliko popularan, ali on spada u voće koje se najiše konzumira u svetu. Dokazano je da se mango konzumira do 10 puta više od jabuka i 3 puta više od banana. Kod nas se konzumira manje, jer se o njemu...
22. feb.
Zašto treba da jedemo jajaU poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne.
U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi...
07. mart
Zašto da jedemo sirova jaja?Proces kuvanja jaja uništava mnoge koristi koje se nalaze u njima, koje su našim organima toliko očajno potrebne, obzirom da se priroda proteina i masti menja kada je izložena toploti.
Kada se kuvaju, protein iz jaja...
18. mart
Kako skuvati tvrdo kuvana jaja?Ako želite da vaša jaja budu veoma dobro skuvana, sledite ova pravila:
- stavite nekoliko jaja na dno srednje ili veće šerpe. Sipajte vodu oko 5 cm iznad jaja;
- stavite šerpu sa vodom da provri na jakoj vatri....
03. jun