Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
Kako se konzervira patlidžan?Kako se konzervira patlidžan?
07. mart
Pečene patlidžane ljudi bolje svare, što je još jedan plus u prilog odabiru ovog načina pripreme. Za konzerviranje koristite samo čiste tegle bez mirisa....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
Kako se čisti artičoka?Kako se čisti artičoka?
29. nov.
Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
Kako se čisti brancin?Kako se čisti brancin?
10. mart
Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin. Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
Kako se čiste škembićiKako se čiste škembići
19. maj
Svako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad. I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
Kako se čiste škampi?Kako se čiste škampi?
20. sep.
1
Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
Kako se čisti i sprema iverakKako se čisti i sprema iverak
31. januar
Iverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
Kako se čisti i deli zecKako se čisti i deli zec
28. april
Ali pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
Kako da ispečemo patlidžanKako da ispečemo patlidžan
26. jul
Kada patlidžan omekša, izvadite ga iz rerne. Patlidžan se može peći i u mikrotalasnoj peći. U tom slučaju isecite gordnji deo patlidžana. gde se nalazi drška....
Kako da sterilizujemo patlidžanKako da sterilizujemo patlidžan
25. maj
Predložiću vam dva recepta za sterilizovanje patlidžana. Jedan recept je sterilizovanje patlidžana za jela - đuveč ili neko drugo jelo, u koje volite da dodajete patlidžan....
Patlidžan u rerniPatlidžan u rerni
19. avgust
Oljuštite patlidžane i isecite ih na kocke ili krugove, posolite ih i ostavite da odstoje izvesno vreme da se odvoji gorčina. Operite ih i osušite kuhinjskim ubrusom....
Patlidžan sa majonezomPatlidžan sa majonezom
04. sep.
Patlidžan operite i ispecite u rerni ili na šporetu. Oljuštite ih i isecite. Ređajte ih u dublju posudu, dodajte izgnječeni beli luk i posolite po ukusu. Umutiti mikserom ili viljuškom....
Patlidžan sa mocarelomPatlidžan sa mocarelom
15. april
Kad patlidžan omekša, poređamo mocarelu, isečemo na kriške i pečemo, dok se ne rastopi i zapeče....
Patlidžan sa nadevomPatlidžan sa nadevom
20. sep.
Patlidžan horizontalno isecite, izdubite i pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta na 200 stepeni. Napravite nadev od smese mlevenih namirnica i polovine patlidžana i napunite dobijenom nadevom patlidžan....
Najukusniji patlidžan u rerniNajukusniji patlidžan u rerni
29. mart
Operite patlidžane, odsecite dršku i isecite ih na komade debljine nekoliko milimetara. Posolite ih blago i stavite ih u đevđir na sat vremena kako bi izgubili gorčinu. Nakon tog vremena ih isperite i osušite....
Prženi patlidžan u teglamaPrženi patlidžan u teglama
10. april
Očišćeni patlidžan isecite na kriške po dužini i posolite obilno da se ocedi gorak sok 1-2 sata. Nakon toga prelijte i pržite dok ne bude gotov sa obe strane u ugrejanom ulju....
Patlidžan u paradajz sosuPatlidžan u paradajz sosu
05. sep.
Patlidžan operite, oljuštite i isecite na kolutove. Pospite obilno solju i ostavite 1 sat da se ocedi gorki sok iz njega. Patlidžan operemo i osušimo i ređamo u nauljenu tepsiju, takođe odozgo poprskamo sa malo ulja....
Pohovani patlidžan u rerniPohovani patlidžan u rerni
09. nov.
Patlidžan se opere i oljušti. U zavisnosti od veličine patlidžana, iseče se na tri ili četiri vertikalne kriške. Svako od njih isecite od vrha do dna na trake koje podsećaju na dlan....
Poređani patlidžan i tikvcePoređani patlidžan i tikvce
20. jun
P.S Nisam začinjavala dodatnim začinima pečeni patlidžan, zato što je ljutenica bila domaća i imala je beli luk, biber, so, ali po želji možete začiniti kako vam se dopada....
Posni patlidžan u rerniPosni patlidžan u rerni
18. jul
Patlidžan se opere i iseče na kolutove, posoli i ostavi da pusti gorak sok. Posle deset minuta se opere i osuši. Ređa se u pleh sa papirom za pečenje na dnu. Peći na 180 stepeni dok ne bude gotovo....
Mariniran patlidžan u tegliMariniran patlidžan u tegli
21. maj
Isecite patlidžan na kriške. Zapržite ih u zagrejanom tiganju sa maslinovim uljem. Posolite svako parčence. Dodajte cele čenove belog luka, sveže strukove origana i bosiljka....
Ukusni patlidžan u rerniUkusni patlidžan u rerni
29. april
1
Očistite patlidžan i isecite ga na kolutove. Stavite kolutove patlidžana u posudu, posolite i prekrijte hladnom vodom. Ostavite tako 20 minuta....
Pečeni patlidžan u teglamaPečeni patlidžan u teglama
25. sep.
Očišćene patlidžane postavite uspravno u cediljku ili đevđir, kako bi se ocedila voda (ovaj korak je veoma važan, jer se u suprotnom slučaju može desiti da se patlidžan pokvari)....