Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kako se čisti artičoka?Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
29. nov.
Kako se čisti brancin?Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin.
Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
10. mart
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
13. feb.
Kako se čiste škampi?Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
20. sep.
1
Kako se čiste škembićiSvako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad.
I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
19. maj
Kako se čisti šaran?U kulinarstvu ima bezbroj recepata za prženog šarana, kao i za punjenog šarana. A kako ćete ga pripremiti, zavisi samo od vaše mašte....
11. jul
Kako se čisti i deli zecAli pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
28. april
Kako se čisti i sprema iverakIverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
31. januar
Šaran u sosuPo potrebi prekrijte pek papirom da pečeni šaran ne izgori.
Na kraju se šaran u sosu pospe seckanim peršunom.
Jednostavan i ukusan recept za Nikoljdan, kada se tradicionalno priprema riba....
14. dec.
Kako se kuva ukusan šaran od A do ŠUostalom, svi volimo da jedemo punjenog šarana za svetog Nikolu....
15. feb.
Ukusan šaran u rerniŠarana dobro očistite, napunite kolutićima kuvanog krompira, paradajza i limuna.
Ribu stavite u tepsiju, dobro premažite napravljenom smesom. Napravite nekoliko proreza i stavite kriške paradajza i limuna....
23. sep.
Punjeni šaran u testuDa biste pripremili punjenog šarana u testu, uveče namažite opranog i očišćenog šarana spolja i iznutra solju.
Drugog dana počnite sa pripremom nadeva za šarana. Sve sitno isecite. Propržite luk, dodajte beli luk....
14. feb.
Šaran u testu (Ribnik)Kad lepo promešae, natljajte šarana da se dobro začini.
Ribu stavite u pleh i obilno pospite sokom od limuna. Tako treba da odstoji/minimum/, dok ne pripremite nadev. Što više šaran stoji, aromatičniji je....
05. dec.
Šaran u paradajz sosuOčistimo šarana dobro. Posolimo ga i stavljamo u odgovarajuću posudu za pečenje. Sipamo malo ulja, sipamo paradajz i oko šarana stavljamo luk, šargarepu i pečurke....
03. januar
Šaran u ukrasnom testuKada se on prodinsta, dodajte nasečenu papriku i začine. Dinstajte sve još 2-3 minuta i skinite sa vatre.
Očistite šarana od krljušti, očistite ga iznutra, dobro ga operite i posolite ga i spolja i iznutra....
19. april
Otvoreni šaran u rerniŠarana stavite na rešetku i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Na dno rerne stavite neku vrstu pleha, gde će padati sok od pečenog šarana.
Prijatno sa otvorenim šaranom u rerni....
20. avgust
Šaran sa kupusomŠarana prekrijte velikim listovima kupusa i stavite ga da se peče na visokoj temperaturi. S vremena na vreme dolivajte malo vode....
26. sep.
Šaran sa heljdomŠaran se očisti, opere i osuši. Balgo se posoli.
Za nadev skuvajte heljdu na tihoj vatri u duplo više vode, nego što je njena količina - kuvanje se nastavlja dok tečnost ne ispari....
13. januar
Šaran od krompiraKrompir se skuva, oljušti se i izgnječi viljuškom. Začinjavamo solju i biberom. Oblikuje se kao riba u tanjiru.
Šargarepe se iseku na krugove i poređaju kao krljušt, tako da se preklapaju....
07. feb.
Šaran na tiganjuRiba se očisti dobro i iseče na parčiće.
Posoli se i ostavlja se da odstoji oko sat.
Nakon toga se isprži u zagrejanom ulju dok ne postane zlatasta....
27. dec.
Šaran sa orasimaOčistimo šarana i sklanjamo mu leđnu kost.
Isečemo na sitno luk i zapržimo ga u ulju i maslacu.
Kada omekša, dodajemo istucane orahe, posolimo i punimo šarana....
25. dec.
Šaran sa prezlamaUgrejte ulje u dubokom tiganju i pržite komade šarana na ne mnogo jakoj ringli, zato što prezle brzo zagore nego brašno.
Šarana servirajte sa kriškama limuna....
20. feb.