Peraja i krljušt šarana nisu za jelo, zbog toga se sklanjaju. Uzmite oštar nož i presecite peraka. Uklanjanj krljušti je neprijatniji deo. U tu svrhu pritisnite ribu rukom na podlozi, a drugom rukom trljajte nožem u smeru suprotnom od krljušti.
Tako krljušti spadaju. Dobro je da ribu pridržavate običnom pamučnom krpom, tako se neće klizati dok stružete tvrde krljušti. Kada skinete krljušti, red je na iznutrice.
Napravite plitak rez po celoj dužini šarana i izvadite sve iznutrice. Posebnu pažnju posvetite žučnoj kesi - zelenoj loptici, koja ne treba da pukne u ribi, jer ima neprijatan ukus.
Kada očistite ribu, pažljivo je operite. U kulinarstvu ima bezbroj recepata za prženog šarana, kao i za punjenog šarana. A kako ćete ga pripremiti, zavisi samo od vaše mašte.
Komentari