Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zdrava ishrana i zdravo teloOpcija 2 zdravog menija za zdravo telo
- ujutro - 150 heljde, kuvano jaje i banana;
- ručak -150 g pirinča i 100 grama kuvane piletine ili 100 g pirinča, kuvano jaje, jabuka; ili 150 grama heljde i 150 grama ribe;
- večera...
07. dec.
Bifidobakterije - zašto su korisne?U crevnoj mikrobioti zdravih odojčeta bifidobakterije mogu da predstavljaju do 99% cele mikrobne populacije, a u crevima zdravih odraslih - do 50%....
18. okt.
Zašto su žitarice korisne?Ona je odličan ibor za sve one koji žele da se hrane zdravo i da smršaju.
6. Proso
Proso se takođe smatra žitaricom, koja ne sadrži gluten, ali je veoma bogata mineralima....
28. mart
Na plaži se jede zdravo! Evo kakoDa ne biste pokvarili mesece treninga u teretani, morate znati kako da se zdravo hranite na plaži.
Plaža, more, sunce - šta može biti bolje od toga....
09. avgust
Želirano voćeOčistite i narežite jagode. U drugoj posudi na tanke listove nasecite breskve. Podelite želatin na dva dela i jedan deo stavite u posudu i prelijte ga vodom. Sačekajte da nabubri, zagrejte sok od kompota od jagoda i u njega...
29. mart
Zašto ne treba jesti voće uvečeNedavno istraživanje lekara specijalista je pokazalo koliko štetan može biti unos voća u večernjim satima. Koliko i da je u principu voće korisno, postoji realna opasnost ako se ne konzumira u umerenim količinama.
Voće...
28. april
1
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoPrepečena kriška sa maslacem za doručak ili krutoni u krem supi za ručak su zdrava alternativa koja će sveži hleb pretvoriti u zdrav i za one koji imaju zdravstvene probleme, a iskušeni su svežim proizvodima od testa....
15. april
ŠljiveDobićete raznobojan i zdrav doručak.
Koristi od šljiva
Šljive stimulišu rad creva. Koriste se i za probleme sa zatvorom....
13. mart
Izuzetno ukusan preliveni kolač(za početnike u kuhinji mogu da dam savet, ako nisu sigurni da li su dovoljno umućena belanca, kada okrenu posudu da dole, smesa ne treba da pada, nego da bude mnogo gusta)....
26. sep.
Pohovane suve šljiveŠljive umakati u smesu za pohovanje, vaditi ih kašikom i stavljati da se prže u vrelom dubokom ulju.
Slagati na papirnu salvetu da upije višak ulja.
Kad su uštipci gotovi posuti ih prah šećerom....
13. sep.
3
Pečene plave šljivePresecite šljive na polovine po sredini, uklonite koštice i nasecite šljive u pleh.
Stavite orahe, koje ste nasekli na krupno, pospite šećerom i brašnom....
14. okt.
Torta Šumsko voćeNapravite karamel sos tako što stavite šećer u tiganj i karamelizujete ga na gladak karamel, sipajte pavlaku i stavite maslac. Mešajte dok se ne rastopi.
Napravite fil tako što u posudu stavite pavlaku, šećer u prahu...
23. januar
Voće za zimuNe mogu da kažem da je ovo recept, ovo želim da podelim sa svim kuvarima koji su na ovom sajtu, da pokažem kako pripremam voće za zimu, najviše sitno voće, trešnje, maline, višnje, jagode, borovnice....
24. jul
Evo zašto treba da jedete više kivijaOn stimuliše sintezu kolagena koji je izuzetno potreban koži i čini je zdravom, zategnutom i elastičnom. Osim da pojedete kivi, možete da napravite i masku za lice sa sveže iseclanom kriškicom....
17. nov.
Zašto su sušene jabuke toliko korisneZašto?
Za to što one sadrže antioksidanse, posebno polifenole, a upravo oni uspešno vode borbu sa slobodnim radikalima. Zahvaljujući polifenolima ošećene ćelije se uspešno regenerišu....
17. nov.
Zašto su lešnici korisni za zdravlje?Poboljšavaju zdravlje srca
Orašasti plodovi su poznati po tome što se uspešno bore sa srčanim oboljenjima, a lešnici, svakako, nisu izuzetak....
11. maj
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Znamo da je prisustvo ribljih specijaliteta u meniju važno za pravilno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema, kao i za održavanje zdrave kože i kose....
25. avgust
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimoDud je jedna od biljaka, čiji su svi delovi korisni i imaju lekovita svojstva. Redovnom upotrebom čaja ili napitka reguliše se rad srca, krvni pritisak i protok krvi. U osušenom stanju pogodni su za kašalj, astmu i kao...
29. jul
Žute ŠljiveŽute šljive, poznate još i kao ringloti, predstavljaju kultivisano voćno drvo koje pripada rodu Šljiva (Prunus). Smatra se da su žute šljive podvrsta obične šljive (Prunus domestica)....
22. sep.
Plave ŠljiveInače se šljive odlično kombinuju sa medom, orasima, cimetom i kokosom.
Štetnost šljiva
Iako su izuzetno korisne, ne treba preterivati sa šljivama....
26. jul
Pečene šljive sa siromOperite šljive i upijte vodu ubrusom.
Presecite ih na pola po dužini i uklonite košticu.
U sredinu stavite po komad plavog sira.
Stavite šljive u keramičku posudu, koja se može koristiti u rerni....
20. avgust
Sušeno voće sa pirinčemSuvo voće očišćeno i oprano u hladnoj tekućoj vodi kuva se u kompot.
Očišćeni i oprani pirinač se posle proceđivanja kuva u tečnosti. Šećer mu se dodaje kada je napola skuvan. Kuva se dok se ne zgusne i postane poput...
22. sep.
Ledeni frape Šumsko voćeStavite u blender šumsko voće, led, šećer, kiselo i sveže mleko i uključite da se sve samelje na maksimalnoj brzini oko 25 sekundi.
Ako vaš blende rne može da melje led, onda led stavite dodatno ili ga razbijte kako vam...
02. april