Pravilno odmrzavanje mesa je veoma važno. To je zato što meso sadrži mnogo važnih sastojaka za organizam, koji bi se izgubili ako se ne odmrzne na pravilan način.
Poštijte jedno od najvažnijih pravila, jednom odmrznuto meso ne treba ponovo da se zamrzava. Zato prethodno podelite porcije, tako da ako izvadite meso iz frižidera, da ga ne vraćate ponovo tamo.
Najukusnija i najkorisnija su jela koja se pripremaju od sporo odmrznutog mesa.
Prilikom sporog odmrzavanja, meso ponovo uzima zamrznutu vodu i izađe malo soka. Odmrzavanje se pravi tako da se meso ne seče, da ne bi izašli važni sokovi.
Stavite ga u emajliranu posudu ili drugu posudu na srednju rešetku u ftižideru. Nakon što se odrmzne, premestite na donju rešetku. Na hladnom, mišićna vlakna odmrznutog mesa upije sokove prilikom odmrzavanja.
Nemojte odmrzavati meso u vodi, pošto će ona izvući cenjena svojstva za organizam. Ako imak treba da odmrzavate u vodi, zapamtite, ona ne treba da bude topla.
Nemojte stavljati meso ni na kakve direktna toplotna dejstva kao što je topla voda ili šporet na primer. U krajnjem slučaju stavite meso u hladnu vodu i koristite mikrotalasnu.
Da biste sačuvali kvalitet ukusa mesa najbolje moguće, pratite pravila da ga zamrznete brzo i odmrznete sporo.
Na primer 2 ili 3 kg mesa odmrznite od 18 do 20 sati na sobnoj temperaturi oko 30 sati ako je ostavljeno u frižideru.
Nemojte ostavljati meso neobrađeno duže vremena. Kad se odrmzne odmah počnite sa obradom.
Kada želite da pripremite meso koje je bilo odmaznuto, trudite se da ga prethodno izvaite iz zamrzivača i odrmznite dobro.
U protivnom, ako se setite kasno, prosto pripremite nešto drugo, a sledećeg dana pripremite i meso.
Komentari