Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koju vodu treba da pijemo?

Koju vodu treba da pijemo?

MirelaMirela
Početnik
69
Koju vodu treba da pijemo

Čista i bezbedna voda iz česme je jedno od najvećih dostignuća civilizacije. Flaširana voda postaje sve popularnija, ali postoji zabrinutost zbog njenog uticaja na životnu sredinu i nedostatka konkretnih dokaza da ima zdravstvene koristi.

Da vidimo karakteristike različitih vrsta vode koje najčešće pijemo, kako bismo se informisali i napravili što korisniji izbor za nas.

Voda iz česme

U razvijenim zemljama voda iz česme se temeljno tretira kako bi se uklonile nečistoće, klice i toksični zagađivači. Takođe je pažljivo testirana kako bi se osiguralo da je bezbedna za piće i kuvanje; u stvari, testovi mogu biti viših standarda od onih za neke flaširane vode. Pored obezbeđivanja sigurnosti, tretman vode može uključivati i promenu kiselosti ili alkalnosti vode tako da ne izaziva koroziju u cevima. Voda iz slavine može da sadrži određene supstance koje poboljšavaju zdravlje – kao što je fluor za smanjenje karijesa – ali svaki takav dodatak zavisi od lokalnih propisa.

Mineralna voda

Mineralne vode se tradicionalno koriste u svojim prirodnim izvorima kao što su banje ili izvori. Danas se sve više flaširaju i distribuiraju za prodaju. Često imaju visok nivo rastvorenih minerala, iako nemaju sve nekakve zdravstvene koristi. Ove vode moraju biti stalnog sastava i bezbedne za piće bez daljeg tretmana. Izvorske vode su takođe iz prirodnih izvora, ali njihov sastav može varirati i mogu se filtrirati ili tretirati.

Flaširana voda

Mineralna voda

Flaširana voda nije nužno iz izvora ili prirodnog izvora. Mnoge flaširane vode su zapravo iz česme, a neke se uopšte ne tretiraju. Flaširana voda se obično prodaje u plastičnim flašama i postoji zabrinutost zbog uticaja ambalaže na životnu sredinu – potrebno je mnogo energije i drugih resursa za proizvodnju flaša i one stvaraju mnogo otpada.

Zanimljiva činjenica: Samo u SAD godišnje se baci 35 milijardi plastičnih flaša za vodu.

Pogledajte još:

- 7 naučno dokazanih zdravstvenih koristi od vode;

- Zašto mineralna voda može biti opasna

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest