Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!
29. jun
Od nje zavisi mnogo stvari, a takođe i činjenica da li smo zaštićeni od pojave raka ili ne. Neke namirnice su veoma korisne za naše zdravlje. One su od ključnog značaja u brobi i prevenciji raka....
Zašto je gluten štetan?Zašto je gluten štetan?
01. nov.
U poslednje vreme sve češće se šiti tvrdnja da je gluten štetan za zdravlje, ali da li je zaista tako? Šta zapravo predstavlja gluten? To je protein, koji se nalazi u pšenici, grizu, spelti, bulguru, raži i ječmu....
Šta je u stvari gluten?Šta je u stvari gluten?
30. sep.
U poslednje vreme veoma intenzivna rasprava vodi se na temu gluten. Šta u stvari predstavlja gluten? Reč gluten ima poreklo iz latinskog i označava lepak....
Grejpfrut - koliko koristan, toliko i štetanGrejpfrut - koliko koristan, toliko i štetan
10. mart
Grejpfrut se razlikuje od ostalog citrusnog voća jer predstavlja hibrid između pomorandže i pomela. Kao i ostali citrusi, grejpfrut takođe sadrži veoma važne materije za organizam čoveka. Bogat je vitaminima B2, C, E, ...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
On ima mnogo zdravstvenih koristi, ali može da bude i štetan kada se konzumira u prekomernoj količini. Ne preporučuje se da se jede avokado za vreme trudnoće i dojenja. Ovo može da smanji proizvodnju mleka....
Zašto je prženi kikiriki štetan?Zašto je prženi kikiriki štetan?
27. april
Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome? E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
Da li je crni biber štetan?Da li je crni biber štetan?
06. jun
Neprijatna stvar u ovoj situaciji leži u činjenici da je teško razumeti šta uzrokuje negativan efekat i ljudi nastavljaju da velikodušno posipaju svoja jela crnim biberom....
Da li je zaista čips štetan?Da li je zaista čips štetan?
19. mart
Takođe, štetne materije i dodaci utiču na nervni sistem kod dece. Velika količina soli, koja je ujedno i prepržena, vodi do oštećenja vida i pojave raka....
Koliko je korisna crna čokoladaKoliko je korisna crna čokolada
28. jun
Kada se pomene sama reč "čokolada", odmah nam se prijede poneko parčence čokolade. Ona odmah budi naše receptore ukusa. Čokolada je jedna od omiljenih namirnica, kako mlađima, tako i starijima, ali često kada pojedemo čokoladu...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Šta je u stvari brašno od leblebije?Šta je u stvari brašno od leblebije?
11. sep.
Brašno od leblebije je brašno bez glutena, koje se najčešće nalazi u indijskoj kuhinji....
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!
28. april
Dodavanje dodatnih količina zapravo ne stvara uslove za prekomernu upotrebu, na šta treba da se pazi....
Da li je med štetan kod dijabetesaDa li je med štetan kod dijabetesa
11. maj
Ishrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen...
Koliko je kafe zdravo popiti dnevno?Koliko je kafe zdravo popiti dnevno?
23. dec.
Veruje se da nema štete od kafe kada se uzima umereno i ako su druge životne navike kao što su ishrana, sport i kretanje, upotreba alkohola i pušenje u granicama normale....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Da li je aluminijumska folija štetna?Da li je aluminijumska folija štetna?
26. maj
Visok nivo aluminijuma je štetan za ljudski organizam. Višak metala u organizmu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, može izazvati oboljenje bubrega i drugih važnih organa....
Da li je štetna instant kafaDa li je štetna instant kafa
06. januar
Takođe povećava krvni pritisak, ponekad do te mere da stvara anksioznost i paniku....
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Međutim, koliko i da govorimo o nekim štetnim dejstvima spanaća, ipak njegove su koristi znatno brojnije....
Sok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasanSok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasan
14. maj
Ako patite od neke od ovih bolesti, ali stvarno volite sok od pomorandže, stručnjaci savetuju da ga razblažite vodom. Sok od pomorandže, kao i svi drugi voćni sokovi, ima jedan važan nedostatak....
Koliko vremena je potrebno testu da nadođeKoliko vremena je potrebno testu da nadođe
15. jun
Prilikom korišćenja suvog kvasca, često nr uspevaju stvari. Počnite da dodavanjem proizvoda, koji su u receptima obično poređani po redu, kako treba da se stavljaju....
GlutenGluten
19. jul
Belančevine u glutenu su glavni uzrok netolerancije na gluten. Netolerancija na gluten je autoimuna bolest, i rezultat je konzumacije namirnica koje sadrže gluten....
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas?...
Šta koje E znači i koliko je opasnoŠta koje E znači i koliko je opasno
17. avgust
Aditivi koji sadrže slovo E sa brojem posle slova su oni, koje ispituje Evropska agencija za sigurnost hrane, i dozvoljeno su ili zabranjeni za upotrebu u Evropskoj uniji. Biću slobodna da citiram reči mog pokojnog učitelja...