U poslednje vreme sve češće se šiti tvrdnja da je gluten štetan za zdravlje, ali da li je zaista tako? Šta zapravo predstavlja gluten? To je protein, koji se nalazi u pšenici, grizu, spelti, bulguru, raži i ječmu. U prehrambenoj industriji sve se češće koristi za poboljšanje kvaliteta ukusa keksova, čokolada i namirnica od soje.
Gluten se malo teže razgrađuje, zbog čega može da izazove negativne reakcije kod nekih ljudi - umor, otežan rad creva, pa čak i osipe na koži. To je takozvana netolerancija na gluten.
Netolerancija na gluten je retko stanje, u kome gluten može da izazove teške posledice na zdravlje čoveka. Ljudi sa takvom osetljivošću pate od hronične dijareje, grčeva u stomaku i bolova. Oni obavezno treba da izbegavaju gluten i da konzumiraju samo proizvode bez glutena.
Iz opisanog se vidi da ge gluten opasan, ali samo za ljude koji imaju netoleranciju na gluten. Ako ne patite od sličnog stanja, ne treba da se lišavate namirnica sa glutenom. Gluten nije nešto, od čega svi treba da se boje. Raznovrsna i bogata ishrana je važna za dobro zdravlje organizma, i ako nemate osnovani razlog, ne treba da se odričete grupa namirnica. Ako primetite nešto neobično nakon konzumacija namirnica sa glutenom, potražite pomoć lekara.
Komentari