Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Mineralna, izvorska ili stona voda: kako odabrati pravu vodu?Mineralna, izvorska ili stona voda: kako odabrati pravu vodu?
19. april
Glavna razlika između stone i mineralne i izvorske vode je u tome što je stona voda, za razliku od izvorske i mineralne, koje su apsolutno prirodne i neprerađene, uvek bila podvrgnuta preradi....
Lekovita pšenična voda sa medom ili limunomLekovita pšenična voda sa medom ili limunom
24. januar
Žito u termosu zalivamo vrućom prokuvanom vodom do gore (otprilike 1 l), važno je da bude samo izvorska, a ne mineralna....
Zašto mineralna voda može biti opasnaZašto mineralna voda može biti opasna
30. januar
1
Ako je, na primer, prosečan građanin 1990. godine kozumirao jedva 8 l mineralne vode godišnje, tokom 2013. godine se beleži 54 l mineralne vode po stanovniku....
Gazirana voda: Dobro ili loše?Gazirana voda: Dobro ili loše?
27. jun
Ako ste u nedoumici, nikada nećete pogrešiti sa najbezbednijim i najzdravijim izborom: obična mineralna voda ili stona voda. Voda je najbolji oblik hidratacije....
Osvežvajuća voćna detoks vodaOsvežvajuća voćna detoks voda
09. jun
kod srčanih problema, nervnog sistema i stresa; - lsitići mente i ruže u vodi deluju blagotvorno na čišćenje kože, poboljšavaju varenje i imaju pozitivan efekat kod depresije i astme; - kajsije dopunjuju napitak sa mineralima...
Jabukova voda za detoksJabukova voda za detoks
20. okt.
Sipajte vodu u čašu. U nju dodajte 1-2 kriške limuna, sipajte domaće jabukovo sirće, limunov sok i cimet. Izmešajte tečnost i zasladite medom. Ukoliko želite, možete da dodate nekoliko listića sveže mente. Ovo je...
Kokosova vodaKokosova voda
17. april
Smatra se da ovaj napitak poboljšava rad bubrega, zahvaljujući visokom sadržaju minerala....
Valensijska voda (Agua de Valencia)Valensijska voda (Agua de Valencia)
23. april
Uzmite bokal, da u njega može da stane više od jednog litra. Napunite do vrha sa ledom, na dno stavite šećer. Iscedite sok od pomorandže i dodajte ga u šećer. Mešajte drvenom viljuškom. Otvorite, odmerite i sipajte šampanjac...
Medena voda na prazan želudacMedena voda na prazan želudac
20. april
Verovatno svi znate koristi od redovnog konzumiranja meda. A da li znate šta se dešava kada pijete med i vodu na prazan želudac. To je najbolja stvar koju možete učiniti za vaše telo. Većina ljudi je upoznata sa fantastičnim...
Slana voda kod upaljenog grlaSlana voda kod upaljenog grla
16. april
U jednu šolju tople vode stavljamo jednu kašičicu soli. Ova smesa se meša veoma dobro dok se so ne rastvori. Ispiranje slanom vodom pomaže upaljenom grlu. Na taj način se ublažava iritacija grla....
Lekovita voda sa kremenom za metabolizamLekovita voda sa kremenom za metabolizam
25. jun
Pokrivamo bokal poklopčićem ili salveticom, da prašina ne bi upadala u tečnost dok stoji. Stavljamo bokal na mesto zaštićeno od sunčeve svetlosti da odstoji 3 dana....
Đumbirova voda sa limunom i medomĐumbirova voda sa limunom i medom
20. jul
Đumbir dobro operem i narendam i stavim u bokal. Sipam vodu i isceđeni limun. Dobro promešam i čuvam u frižideru. Može se ostaviti preko noći. Procedite i sa zadovoljstvom konzumirajte limunadu i po želji dodajte...
Sveža voda za mršavljenje i detoksikacijuSveža voda za mršavljenje i detoksikaciju
24. jul
Limun isecedite i sok dodajte u vodu. Dodajte i kašiku čie i dobro promešajte. Možete piti u neograničenim količinama, čak i kao zamena za vodu. Ima zasićujući i osvežavajući efekat....
Voda od koprive za zdravu kosuVoda od koprive za zdravu kosu
03. jul
Stavljamo u šerpu izvorsku vodu i dodajemo koprivu. Kuvamo 3-5 minuta i skidamo sa vatre. Ostavljamo da se ohladi i nakon toga procedimo. Prolećni tonik za koru je gotov!...
Detoks voda sa citrusima i đumbiromDetoks voda sa citrusima i đumbirom
26. mart
2
U jednu staklenu flašu ili bokal stavite: dobro opran limun, isečen na krugove, limetu takođe, đumbir, oljušten i iseckan na komadiće. Nanu ja imam u bašti pa stavljam svežu, ali morate jako dobro da je operete....
Mardunice ili šuple sa siromMardunice ili šuple sa sirom
27. jun
Šuple sa sirom se peku u dobro zagrejanom tiganju ili saču koji je podmazan maslacem ili mašću....
Kiflice sa marmeladom ili čokoladomKiflice sa marmeladom ili čokoladom
14. mart
Svako parče namažite marmeladom ili čokoladom, i uvite kiflice. Poređajte u namazan pleh i odozgo namažite umućenim žumancem....
Đevreci sa susamom ili makomĐevreci sa susamom ili makom
13. april
Preko posipajte susam ili mak. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta....
Sirup od drenjina ili šipakaSirup od drenjina ili šipaka
05. jun
Oprane plodove preliti vodom i ostaviti nekoliko sati da omekšaju, nakon toga ih kuvati 20-30 minuta. Sok iscediti, dodati šećer i limunsku kiselinu. Ponovo skuvati, zatim procediti i naliti u čiste, suve flaše....
Slatko ili med od maslačkaSlatko ili med od maslačka
23. maj
1
Kada berete svetove maslačka prvo se uverite da je mesto odakle ih berete čisto, gde ne prolaze automobili u blizini. Ako cvetovi imaju drške, sklonimo ih, posle temeljno operemo u cediljki pod tekućom vodom i ocedimo....
Meze uz pivo ili vinoMeze uz pivo ili vino
01. sep.
Ostavite u frižider na nekoliko sati i servirajte meze za pivo ili vino nakon toga....
Francuska seoska torta ili MedovikFrancuska seoska torta ili Medovik
26. januar
Najudobnije je sastavljanje torte u prstenu ili tepsiji koja može da se rastavlja. 12. Stavite prvu koru u tepsiju koju može da se rastavlja ili prsten i namažite je kremom odozgo....
Detoks voda sa krastavcem, čiom i limunomDetoks voda sa krastavcem, čiom i limunom
07. nov.
Krastavac oljuštite i stavite u blender ili secka za fino mlevenje. Iscedite unutra sok od limuna, sipajte 500 ml vode i stavite sirup od agave ili drugi zaslađivač....
Kako se destiluje vodaKako se destiluje voda
07. mart
Kada uklonite minerale i štetne hemikalije iz vode, ustvari se dobija destilovana voda....
Pečene dunje sa šećerom ili medomPečene dunje sa šećerom ili medom
31. okt.
Dunje se operu, iseku na kriške i očiste od semenki. Staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje. Peći oko 20-30 minuta dok omekšaju. Kad su skoro gotove posuti šećerom i vratiti na par minuta u rernu. Služiti ohlađene...