Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bečka šnicla od telećeg fileaBečka šnicla od telećeg filea
01. feb.
Umočite šniclu u brašno i provucite je kroz jaja. Meso uvaljajte u prezlu. Šniclu blago otresti posle ovog koraka. Odmah preneti u pripremljen tiganj u kome ste već zagrejali ulje (2-3 cm)....
Bečka šniclaBečka šnicla
30. maj
Prava bečka šnicla se pravi samo od telećeg mesa. Nikakvo svinjsko meso ne dolazi u obzir!...
Ukusna bečka šniclaUkusna bečka šnicla
24. avgust
Napravite šnicle. Ostavite ih da malo odstoje. Za to vreme umutite jaja i brašno. Smesa za pohovanje je gotova. Šnicle uvaljajte dobro u prezle i smesu za pohovanje. Pržite u dosta ulja....
Klasična bečka šniclaKlasična bečka šnicla
02. mart
Na kraju oprani limun isecite na kriške i gotovu bečku šniclu ukrasite kriškama limuna. Saveti za recept: Klasična bečka šnicla služi se uz prilog od krompira sa peršunom ili krompir salatom....
Pržena bečka šniclaPržena bečka šnicla
08. jun
Pržite šniclu 3-4 minuta sa svake strane. Ponovite postupak sa preostalim šniclama. Možete poslužiti sa kriškom limuna, pomfritom ili drugim odgovarajućim prilogom. Jedite prženu bečku šniclu dok je topla!...
Bečka šnicla druga varijantaBečka šnicla druga varijanta
20. jun
Meso izlupamo i začinimo biberom i solju. Pohujemo redom - brašno, jaja, prezle. Pre prženja pravimo rešetku na fileu obrnutom stranom množa. Pržimo dok ne dobije zlatnu boju u ugrejanoj masnoći. Serviramo sa kuglom...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Teleća šnicla u tiganjuTeleća šnicla u tiganju
09. avgust
Teleću šniclu istucite čekićem za meso i zapržite je lagano sa jedne strane. Posolite šniclu. Drugu stranu, prethodno posolite i uvaljajte u brašno, pa pržite dok ne porumeni. Izvadite šniclu iz tiganja....
Bečka supaBečka supa
29. januar
1
Nakon 15 minuta supa je gotova. Majoranu dodajem 5 minuta pre nego što bude gotova. Na kraju začinimo kiselom pavlakom....
Bečka kafaBečka kafa
26. jun
1
Aromatična bečka kafa je gotova....
Bečka pitaBečka pita
10. avgust
Nakon 12 sati, pita je spremna za konzumiranje....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...