Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BurbonBurbon
29. avgust
Obavezan uslov za konzumaciju burbona jeste pre svega prijatno društvo. Burbon u kulinarstvu Vremenom burbon sve više i više postaje deo kulinarstva....
Krem od vanile sa keksom od kakaa i vanile u čašiKrem od vanile sa keksom od kakaa i vanile u čaši
17. mart
Stavljamo red krema, izlomljen keks od vanile, ponovo krem, izlomljen kakao keks. Završavamo kremom i poravnamo. Stavljamo krem dok je još topao....
Burbon Hot TodiBurbon Hot Todi
03. sep.
Vrući čaj se sipa u čašu sa burbonom, nakon čega se napitak sličan punču, meša dok se med ne istopi. Burbon Hot Todi se servira sa komadićima limunove kore....
VanilaVanila
11. jul
Primena vanile Veštačka zamena za vanilu se naziva vanilin. On je manje aromatičan, jer se u prirodnoj vanili, osim vanilina, sadrže i mnoge druge prirodne aromatične supstance....
Krem vanila sa bundevomKrem vanila sa bundevom
12. januar
Sipajte u njega 200 ml od mleka, šećer, vanilu i so i ugrejte na tihoj vatri. 3. Umutite jaje i žumance sa preostalim mlekom i skrobom tako da nema grudvica i sipajte u preostalu smesu lagano, mutite žicom. 4....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Piletina sa burbon sosomPiletina sa burbon sosom
09. januar
Pripremiti burbon bbq sos: U sosijeri zagrejati 60 ml vode, dok ne provri. Umešati kafu, bbq sos, smeđi šećer i burbon, pa dobro sjediniti. Pustiti da uvire na tihoj vatri - oko desetak minuta....
Mlečni krem vanila sa jagodamaMlečni krem vanila sa jagodama
02. jun
Ostavljamo mlečni krem vanilu da se ohladi i serviramo....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Griz od vanile sa borovnicamaGriz od vanile sa borovnicama
17. jun
Ovaj griz krem sa borovnicama je lagan i brz desert za neočekivane goste. Neka vam je slatko sa mojim grizom od vanile sa borovnicama....
Sladoled od vanile sa čokoladomSladoled od vanile sa čokoladom
18. jul
Sladoled od vanile sa čokoladom se servira sa svežim voćem i keksom. Nek vam je slatko i osvežavajuće!...