Burbon

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
299810
Burbon

Burbon /Bourban/ je vrsta američkog viskija, popularna širom sveta. Ima ćilibarsku boju i sladunjav ukus. Tačnije, burbon je destilirano alkoholno piće za čiju proizvodnju je potreban kukuruz, tj. zrna kukuruza. Piće je dobilo naziv po mestu gde se i proizvodi, a reč je o gradu Burbon koji se nalazi u državi Kentaki.

Proizvodnja burbona

Ova vrsta alkohola se destiluje od smese žitarice. Sadržaj kukuruza u ovom piću bi trebalo da bude najmanje 51%, a to je ujedno razlog specifičnom ukusu burbona. Burbon treba da odstoji u hrastovom buretu, a druga zanimljivost je da se pri njegovoj proizvodnji ne dozvoljava upotreba bilo kakvih boja, tj. piće treba da je u potpunosti prirodno i da ne sadrži nikakve sastojke koji bi promenili sastav.

Burbon treba da odstoji najmanje dve godine, kako bi uopšte pripadao kategoriji STraight Bourbon. Obično poznate marke u ponudi imaju burbon koji je odstojao najmanje četiri godine. Međutim, postoje i oni koji nude jeftinije varijante, koje su manje bile u buradima. Zanimljiva vrsta burbona je tzv. Sour Mash koji ima karakterističan istančan slani ukus. On je prepoznatljiv i po blagoj kiseloj noti. Ova vrsta se dobija zahvaljujući specijalnoj kiselini koja se koristi pri njegovoj proizvodnji.

Istorija burbona

Burbon ima višegodišnju istoriju. Sve počinje u 18. veku, kada su se doseljenici iz Škotske i Španije pobunili protiv poreza na alkohol u SAD. Inicijatori pobune su uhvaćeni, a predsednik Džordž Vašington je ipak rešio da ih pomiluje. Pobunjenici, koji su aktivno trgovali alkoholnim pićima, se sele u Kentaki, kao što im je bilo predloženo. Među predloženim gradovima je bio i Burbon, gde počinje proizvodnja američkog viskija.

Američki viski

Zahvaljujući rečnoj luci u Ohaju, proizvedeni napitak se širi po SAD. Obavezni uslov koji burbon mora da ispunjava jeste taj da se proizvodi u SAD. Ako je neko piće proizvedeno po istom principu, ali nije na američkoj teritoriji, ono nema nikakvo pravo da nosi pomenuti naziv. Burbon je 4. maja 1964. godine proglašen američkim proizvodom SAD. Takođe, postoje i federalni standardi za identifikovanje burbona.

Sastav burbona

Burbon je izvor vitamina A, vitamina B, vitamina PP, kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma, mono i disaharida i drugim materijama.

Čuvanje i služenje burbona

Kako eksperti tvrde, burbon je piće za prave ljubitelje i svako treba da uživa u njemu onako kako njemu najviše odgovara. Ipak, pojedini ljubitelji američkog viskija naglašavaju da je burbon koji je dosta stajao u buretu najbolje poslužiti nakon obroka, budući da pozitivno utiče na varenje.

Svako treba da proceni da li će ga konzumirati u čistom obliku ili ne. Pitanje je ukusa da li ćete dodati kockice leda ili ćete ga razrediti gaziranom vodom ili drugim bezalkoholnim pićem. Burbon se takođe može pomešati sa drugim likerima. Kako vatreni obožavaoci tvrde, burbon treba poslužiti u cilindričnoj staklenoj čaši.

Puni se samo 1/3 čaše. Burbon se pije polako i u malim gutljanima, kako bi se na taj način osetile sve čari ovog pića. Pre nego što ga ispiju, pravi ljubitelji pomirišu ovo piće, jer pored ukusa, oni vole i njegov miris.

Neki eskperti smatraju da se burbon ne treba držati u frižideru, već na sobnoj temperaturi. Ako odlučite da jedete dok pijete burbon, možete slobodno kombinovati dimljenu ribu ili ostrige, ali, naravno, možete dodati još nešto po svojoj želji. Obavezan uslov za konzumaciju burbona jeste pre svega prijatno društvo.

Salata

Burbon u kulinarstvu

Vremenom burbon sve više i više postaje deo kulinarstva. Kokteli sa ovim pićem od kukuruza su omiljeni kako među ženama, tako i među muškarcima. Burbon se odlično meša sa mentom, sodom, raznim vrstama likera, a dobro se slaže i sa voćnim ukusima. Tokom poslednjih godina, burbon se pokazao kao veoma dobar sastojak pojedinih kulinarskih specijaliteta, a ne samo koktela. Iskusni kulinari koriste burbon kako bi poboljšali ukus svinjskih kotleta, ribljih fileta i pilećih šnicli. Takođe, ovo piće se koristi i za sveže salate i ukusne deserte.

Koristi od burbona

Umerena konzumacija kvalitetnog burbona se pokazala korisnom za ljudski organizam. To je uglavnom zbog kukuruza od kojeg se i pravi ovo piće. Burbon je izvor antioksidanasa koji pozitivno deluju na sam organizam čoveka. U malim dozama, burbon može sniziti krvni pritisak i raširiti krvne sudove. Takođe, umerena konzumacija burbona može smajiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara.

Neretko je burbon deo lekovitih smesa koje pomažu kod tahikardije, problema sa krvnim pritiskom i kod nesanice. Piće od kukuruza pomaže i osobama koje imaju problema sa želudačno - crevnim traktom. Sa druge strane, ovo piće opušta nerve u ublažava nervnu napetost. Umerena konzumacija burbona pozitivno deluje i na žučnu kesu, a takođe i kada j eu pitanju fizički ili psihički umor.

Štetnost burbona

Bez obzira na sve pozitivne strane burbona, on, kao i svaka druga vrsta alkohola, može biti štetan. Česta i neumerena konzumacija ovog pića može izazvati trovanje alkoholom. Burbon bi trebalo da izbegavaju trudnice i dojilje. Osobe koje boluju od ozbiljnih oboljenja bi takođe trebalo da budu oprezni kada je konzumacija burbona u pitanju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji