Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Pikantne školjke sa paradajz sosom

Pikantne školjke sa paradajz sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pikantne školjke sa paradajz sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Da li znate kako su se pojavili mitovi o sirenama - sve je počelo sa ovim pikantnim školjkama i mnogo vina"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1.5 crne
  • paradajz - 1 kg
  • luk - 1 glavica
  • paprike - 2 čena
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 1 šolja
  • brašno - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 supena kašika
  • biber - po želji
  • kajenska paprika - 2 paprike, suve
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite paradajz na sitne kockice. Po želji ga prethodno oljuštite.

Iseckajte luk, zelenu papriku i pržite dok ne omekša u maslinovom ulju. Stavite šećer i dva prstohvata soli i kuvajte dok ne dobije karamel boju, nakon toga sipajte paradajz i ljute paprike - izmrvljene.

Ostavite sos da se krčka 20-25 minuta poklopljen na tihoj/umerenoj vatri.

Za to vreme očistite školjke od algi i izrastaka po ljušturi. Dobro ih operite i stavite u šerpu, prelijte ih belim vinom. Stavite na jaku vatru i mrdajte šerpu dok se ne otvore, nakon toga odmah skinite sa vatre.

Po želji možete odvojiti samo gornji deo školjke, možete ih ostaviti cele, ili da skroz odvojite ljušturu. Bujon od školjki procedite.

U posebnoj posudi propržite čenove belog luka, isečenog na kriške, u maslinovom ulje. Sipajte brašno i pržite minut, neprestano mešajte. Čim lepo zamiriše, odmah sipajte jednu šolju od bujona u tankom mlazu, nemojte prestajati da mešate.

U ovu kašu sipajte pikantni sos od paradajza i školjke i sve kuvajte još 3-4 ispod poklopca. Servirajte pikandno predjelo posuto svežim peršunom.

Napomena: Ako ne volite previše pikantno stavite samo jednu kajensku papriku umesto 2. Pikantan paradajz sos možete pasirati pre nego što dodate školjke u njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: