Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Sutlijaš»Mleko sa pirinčem na turski način

Mleko sa pirinčem na turski način

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Mleko sa pirinčem na turski način3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Turska kuhinja nosi svetsku slavu zbog svojih ukusnih deserata! Probajte ovaj recept i shvatićete zašto!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • pirinač - 3/4 šolje
  • skrob - 1 kašika
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 3/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač stavite da se kuva sa jednom šoljom vode. Kuvajte, dok ne upije vodu u potpunosti.

Zatim, dok sve vreme mešate, dodajte sveže mleko i šećer.

Ostavite pirinač sa mlekom da se kuva oko 10 minuta.

Za to vreme polako mutite skrob, žumanca i 1/2 šolje vode.

Zatim dok neprestano mešate, dodajte smesu pirinču. Mešajte bez prestanka, dok ne proključa. Zatim neka se kuva 5-10 minuta, pa dodajte i vanilin šećer.

Dobijenu smesu isipajte u vatrostalnu činiju.Vatrostalnu činiju stavite u veću tavu, u koju ćete sipati vodu.

Mleko sa pirinčem na turski način se peče na pari, na 180 stepeni.

Pirinač se peče, dok mu se ne stvori prijatna zlatna korica. Zatim izvadite iz rerne i pokrijte većim tanjirom.

Desert se služi malo ohlađen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: