Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Turske sarme sa listovima loze

Turske sarme sa listovima loze

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
322100216101
Turske sarme sa listovima loze
Fotografije: Ilinka
3 / 5
19/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Evo ih proslavljene posne sarme od loze sa aromatičnim nadevom, pravi izazov za domaćice"

Potrebni sastojci

  • listovi loze - 250 g
  • maslinovo ulje - 2 šolje ili ulje
  • šećer - prstohvat
  • so
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • za nadev
  • pirinač - 250 g
  • maslinovo ulje - 150 ml, ili ulje
  • luk - 750 g, sitno isečen
  • orasi - 25 g, istucani, ili drugo koštunjavo voće
  • suvo grožđe - 25 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 250 ml, kipuća
  • peršun - sitno isečen
  • mirođija
  • nana
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe.

Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok ne postane zlatast i dodaju se očišćen pirinač i orašasto voće. Meša se dok pirinač takođe ne postane zlatast (oko 30 minuta). Stavljaju se šećer, so i suvo grožđe.

Preliva se kipućom vodom i ponovo se meša. Stavljaju se peršun, mirođija i nana i čeka se da se upije voda. Uvijaju se sarme sa listovima loze i ređaju se u šerpu.

Dodaje se voda, tek toliko da ih prekrije, maslinovo ulje i so i šećer po ukusu. Pritiskaju se tanjirom, poklapaju se u kuvaju se oko 1 sat. Serviraju se hladne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: