Musaka sa listovima vinove loze
Лозова мусака
bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Musaka»Musaka sa listovima vinove loze

Musaka sa listovima vinove loze

Maria BojilovaMaria Bojilova
Početnik
288182k23
Musaka sa listovima vinove loze
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 10
23/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Jedna znimljiva i drugačija musaka, koju ćemo često spremati kod kuće"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 50 komada, sveži
  • luk - 1 komad, stari
  • pečurke - 500 g
  • pirinač baldo - 1 šolja
  • peršun - 1/2 vezice
  • nana - 3 struka
  • mocarela - 300 g, loptice
  • kozje kiselo mleko - 400 g
  • jaja - 2 komada
  • vino - 1 šolja
  • so
  • biber melanž - 3 prstohvata /beli, zeleni i crveni/
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu.

Posole se i zalivaju se vodom.

Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu.

Luk se očisti, opere i sitno se isecka.

Stavlja se u vok tiganj, zaliva se uljem i proprži se 10 minuta na slaboj vatri.

Pečurke se veoma dobro operu i sitno se iseckaju.

Nakon što se luk blago proprži, dodaju se pečurke.

Proprže se pod rešetastim poklopcem uz periodično mešanje 10 minuta.

Pirinač se pere dok voda ne postane bistra i dodaje se u pečurke.

Proprži se dok pirinač ne postane providan, nakon čega se dodaje vino.

Veoma dobro se meša.

Divlja nana se očisti od drški, opere se i sitno se isecka, nakon čega se dodaje u pirinač.

Peršun se opere i očisti se od drški. Sitno se isecka i dodaje se u pirinač.

Nadev se posoli i dodaje se miks bibera.

Veoma dobro se izmeša i skida se sa vatre.

U šerpu sa nelepljivim dnom sa poklopcem se ređa jedan red listova vinove loze. Zalivaju se uljem.

Na listove se ređa polovina nadeva.

Odozgo se ređa još jedan red listova vinove loze, na koje se stavlja preostali nadev.

Na vrh se ređaju ostali listovi vinove loze.

Dodaje se voda do polovine musake sa pirinčem.

Peče se 40 minuta na 220°C poklopljeno, nakon čega se poklopac skida.

Kiselo mleko se izmeša sa jajima i zaliva se musaka.

Ređaju se kuglice mocarele.

Musaka sa listovima vinove loze se peče 20 minuta na 180 °C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: