Način pripreme
Sočivo operite i stavite u šerpu. Prelijte hladnom vodom - oko dve litre. Stavite na vatru.
Povrće - luk, papriku, šargarepu, strukove celera i paradajz isecite na sitne komade.
Čim sočivo provri u njega dodajte polovinu povrća i 2-3 supene kašike ulja.
Kad se sočivo skuva, skinite sa vatre i stavite tiganj u kojem pravite zapršku od preostalog povrća, brašna i aleve paprike.
Kad brašno dobije braonkastu boju, sipajte 5-6 kutlača od bujona iz sočiva. Dodajte i masline.
Zaprška treba da vri oko 3-4 minuta. Nakon toga sipajte u sočivo.
Promešajte lepo i nakon oko 5-6 minuta posolite po ukusu, dodajte čubar i iseckan beli luk.
Isključite ringlu i nakon oko 5 minuta servirajte.
Ako želite varijatnu koja nije posna, možete posuti sočivo mrvljenim sirom ili rendanim kačkavaljem.