Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa mentom i palentom

Kolač sa mentom i palentom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Kolač sa mentom i palentom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
21/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
6
"Topi se u ustima, neverovatno ukusan kolač - dragulj italijanske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • palenta - 60 g
  • brašno - 60 g
  • bademi - 30 g, mleveni
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 75 g, mekan, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 75 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • menta - 9 - 10 svežih listova, velikij
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • sok od limuna - 2 supene kašike, sveže isceđen
* merne jedinice

Način pripreme

Uključite rernu da se ugreva na 180 stepeni.

Pripremite standardni pravougaoni kalup za kolač i namažite i pospite sa malo brašna. Na dno poređajte u simetričnom redu listove mente (odvojite 1-2 njih).

U posudi prosejte brašno i pomešajte sa palentom, mlevenim bademima, solju i praškom za pecivo.

U posebnoj posudi umutite maslac sa šećerom na gladak krem i dodajte jaja, sveže mleko i maslinovo ulje.

Sjedinite dve smese, stavite u delovima suvu u mokru smesu, mešajte laganim pokretima spatulom dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte na mentu i rasporedite uz pomoć kašike i stavite u rernu na srednju rešetku.

Pecite 20 minuta ili proverite čačkalicom za zube, kad isključite rernu ostavite kolač 4-5 minuta unutra sa odškrinutim vratima.

Kad izvadite iz rerne sačekajte još 5-6 minuta i odvojite od kalupa pažljivo, zato što se lomi. Da bi vam bilo lakše, prođite vlažnim nožem po ivicama.

Pomešajte šećer u prahu sa sokom od limuna i iseckanim listovima mente. Ovom smesom namažite kolač.

Možete servirati mlak ili hladan. Topi se u ustima, krhak i neverovatno ukusan!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: