Način pripreme
Rerna - 180 stepeni.
Kalup za kuglof sa ivicama, rebrast samo po dnu sa otvorom - oko 24 cm, veoma dobro namazan i posut brašnom.
Kajsije očistite i isecite na četvrtine.
Bademe stavite u kaserolu sa vrelom vodom, pokrijte poklopcem i nakon 15 minuta oljuštite, osušite i sitno iseckajte.
Mikserom umutite jaja sa šećerom oko 3-4 minuta, da pobele.
Lagano dodajte ulje ili maslinovo ulje, mutite na slaboj brzini dok ne upije, dodajte i vanilu. Mešajte 30-40 sekundi.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte u tri porcije, mutite na slaboj brzini miksera dok se ne upije i dok smesa ne postane mekana.
Dodajte sitno iseckane oljuštene bademe, takođe i kajsije, isečene na velike četvrtine. Mešajte spatulom.
Sipajte smesu u kalup, poravnajte.
Pecite na 180 stepeni oko 35-45 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
Ostavite kalup na oko 15 minuta i nakon toga skinite obruč.
Kolač okrenite na tacnu.
Namažite slatkom od kajsija, voće iz slatkog samo izgnječite viljuškom, nemojte pasirati, neka se osete celi komadi sa svih strana.