Način pripreme
1. Stavite dve vrste keksa u blender i uključite na srednju brzinu na kratko. Treba dadobijete mrvice, ali ne previše fin prah. Pomešajte ih sa maslacem i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje.
Kratko pecite mrvice keksa na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni. Cilj je da ostanu hrskavi. Ostavite ih da se ohlade. Dok je rerna još topla u njoj zapecite orahe i iscekajte ih.
2. Očistite kajsije od koštica i prepolovnjene ih stavite na vatru sa malo šećera, ako nisu mnogo slatke i 3-4 supene kašike vode. Mešajte dok ne omekšaju i ispasirajte ih na fino pire. Izmerite pire, za krem vam je potrebno 150 g, što bi trebalo da bude količina. Ostavite pire da se ohladi.
3. Ugrejte mleko sa šećerom na umerenoj vatri i kad vidite da hoće da provri, smanjite vatru.
Umutite jajer i pomešajte ga sa pireom od kajsija, brašnom i skrobom. Smesa treba da bude idealno glatka i da nema grudvica. Sipajte je lagano u vrelo mleko na vatri i mešajte intenzivno dok se ne zgusne krem - oko 5-6 minuta. Skinite sa vatre i u toplom kremu rastvorite želatin, prethodno pomešan sa hladnom vodom. Lepo promešajte.
4. Na dno pleha, prečnika 22-23 cm rasporedite polovinu hrskavih mrvica od keksa, poravnajte lako pritiskajući.
Sipajte krem i sačekajte da se stegne 2-3 sata. Ja stavljam u frižider da se ohladi.
5. Da biste završili kolač, pokrijte ga preostalim mrvicama od keksa i orasima.
Ukrasite po ukusu.
Neka vam je slatko.