Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Zimnica»Sos Braten đus

Sos Braten đus

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Sos Braten đus
Fotografije: marcheva14
2 / 5
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
2
"Specijalan sos koji možete koristite kao dodatak jelima, sa izuzetno korisnim dejstvom na kosti i zglobove"

Potrebni sastojci

  • maslac - 2 supene kašike
  • ulje - za kuvanje
  • goveđe kosti - 2 kg
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 2 velike glavice
  • peršun - veza
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • crno vino - 1 litar (lepo, suvo)
  • voda - 3 litre
  • biber - u zrnu
  • so
  • lovorov list
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i osušite kosti. U velikom tiganju rastopite masalc i propržite kosti i malo po malo dodajte vino, uz neprestano mešanje.

Posebno porpžite iseckan luk i isečen beli luk, promešajte, dodajte paradajz pire. Kad omekša dovoljno pospite iseckanim peršunom i izvadite, tiganj deglazirajte sa malo vina.

Dinstani luk i beli luk dodajte u kosti i sipajte vodu. Ako se pojavi pena skinite je rešetkastom kašikom. Ostavite da vri na umernoj vatri 3-3 1/2 sata.

Nakon toga, gotov bujon procedite kroz finu cediljku i sipajte u tegle. Treba da ima bistru i zasićujuću karamel boju. Čujvate u frižideru, možete zamrznuti u zamrzivaču.

Sos koristite kao osnovu za pripremu drugih soseva.

Ovaj sos pripremam svake godine, i nisam znala da se ovako zove. Sipam ga u tegle, kuvam nekoliko minuta dok se ne stvori vakum na poklopcu.

Koristim po nekoliko kašika, veoma je kaloričan bujon, izuzetno koristan za zglobove i kosti.

Jedino što dodajemo u bujon od kuvanog povrća je parče celera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: