Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pirinač na Tiganju»Pirinač sa šafranom i maslacem

Pirinač sa šafranom i maslacem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Pirinač sa šafranom i maslacem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
26/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Trebalo je da bude garnirung, ali toliko nam se svidelo, da smo ga pojeli kao osnovno jelo"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 200 g
  • maslac - 55 g
  • šafran - 6 - 7 vlasi
  • luk - 3 glavice, šalot
  • peršun - 1 kašika, suv
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte šalot na sitne kocke i izdinstajte ga u maslacu i malo soli na umerenoj vatri. Kada počne da dobija blagu karamel boju, sipajte pirinač i zapržite na dva minuta mešajući.

2. Nalijte oko 600 ml vode ili toliko koliko iziskuje proporcija za pirinač koji koristite. Stavite šafran, mrveći ga blago prstima. Po želji možete da dodate i malo kurkume za još bolju boju i ukus. Pospite sa još soli po ukusu i sušenim peršunom i kuvajte oko 20 minuta na umerenoj vatri (od 9 stepeni na petom) ili dok se potpuno ne apsorbuje tečnost.

3. Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem, nakon što sklonite s vatre. Neka odstoji tako 5-10 minuta, pre nego što servirate.

Ovaj pirinač je sjajan kako za glavno jelo, tako i za garnirung različitim jelima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: