Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Pečena bundeva»Bundeva, punjena ukusnim stvarima

Bundeva, punjena ukusnim stvarima

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Bundeva, punjena ukusnim stvarima
Fotografije: Mina Dimitrova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
8
"Jedinstvena pečena bundeva sa mirisom Božića i mnogo prazničnog raspoloženja"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 1 komad, velika
  • orasi - 2 šolje, očišćeni
  • šljive - 10 komada, suve
  • kajsije - 6 komada, suve
  • dunje - 1 komad
  • grožđe - 50 g, crno
  • rum - 2 supene kašike
  • suvo grožđe - 50 g, tamno
  • cimet - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • med - 6 supenih kašika
  • med - za premazivanje
  • mandarine - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Bundevu operite, isecite od drške malo deo kao poklopac. Očistite unutra, izvadite semenke i vlakna. Unutra lepo namažite medom.

Suvo grožđe potopite u rum i ostavite na nekoliko minuta da omekša. Šljive i kajsije sitno isecite. Dunje operite i takođe sitno isecite. Grožđe ostavite celo.

Orahe sitno iseckajte, tako će lakše pustiti miris. Stavite orahe u posudu, komade šljiva, kajsije, dunju, zrna grožđa, izrendanjte koru jedne mandarine i dodajte med, suvo grožđe sa rumom, cimet i vanilu.

Sve pomešajte u posudi tako da se svi sastojci i mirisi pomešajte. Sipajte ovu smesu u bundevu, stavite poklopac i uvijte bundevu u foliju. Stavite u pleh sa malo vode, oko 1 šolju i stavite u ugrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite 30 minuta i nakon toga smanjite tempraturu na 180 i pecite još sat i po, gledajte da ima vode u plehu.

Na kraju skinite foliju i pecite bundevu dok ne bude gotova i dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Napomene: U zavisnosti od sorte bundeve, vreme pečenja je drugačije. Pecite dok ne omekša i dok bundeva ne dobije lepu karamel boju. Možete dodati još i kardamon za miris i suvi đumbir, voće je po izboru, količine meda je odokativno, zavisi od ukusa, možete ga zameniti braon šećerom. Alkohol možete zameniti konjakom ili viskijem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti