Način pripreme
Bundevu operite, isecite od drške malo deo kao poklopac. Očistite unutra, izvadite semenke i vlakna. Unutra lepo namažite medom.
Suvo grožđe potopite u rum i ostavite na nekoliko minuta da omekša. Šljive i kajsije sitno isecite. Dunje operite i takođe sitno isecite. Grožđe ostavite celo.
Orahe sitno iseckajte, tako će lakše pustiti miris. Stavite orahe u posudu, komade šljiva, kajsije, dunju, zrna grožđa, izrendanjte koru jedne mandarine i dodajte med, suvo grožđe sa rumom, cimet i vanilu.
Sve pomešajte u posudi tako da se svi sastojci i mirisi pomešajte. Sipajte ovu smesu u bundevu, stavite poklopac i uvijte bundevu u foliju. Stavite u pleh sa malo vode, oko 1 šolju i stavite u ugrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite 30 minuta i nakon toga smanjite tempraturu na 180 i pecite još sat i po, gledajte da ima vode u plehu.
Na kraju skinite foliju i pecite bundevu dok ne bude gotova i dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Napomene: U zavisnosti od sorte bundeve, vreme pečenja je drugačije. Pecite dok ne omekša i dok bundeva ne dobije lepu karamel boju. Možete dodati još i kardamon za miris i suvi đumbir, voće je po izboru, količine meda je odokativno, zavisi od ukusa, možete ga zameniti braon šećerom. Alkohol možete zameniti konjakom ili viskijem.