Način pripreme
/undefined Prvo pravimo sirup i dok se hladi možemo da pravimo testo za tulumbe.
Skuvamo sirup tako što stavimo vodu sa šećerom da provri. Kuvamo 5 minuta, mešamo dva-tri puta i isključujemo. Dodajemo vanilu i iscedimo sok od pola limuna.
U šerpi na vatri ugrevamo vodu za testo zajedno sa šećerom. Dodajemo prstohvat soli i maslac i mešamo dok se ne rastopi. Čim voda provri, odjednom sipamo prethodno prisejano brašno i mešamo dok ne dobijemo gusto testo.
Kad se odvoji od ivice posude, skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Dodajemo jedno po jedno jaje, mešamo nakon svakog da se ujednači smesa.
U dubokoj kaseroli ugrevamo obilnu količinu ulja, oko dva prsta.
Stavljamo smesu u špric sa reckastim nastavkom i sipamo tulumbice direktno u ugrejano ulje. Lakše će vam biti ako u ovom trenutku imate pomoćnika. Lakše je da treća ruka odseče nožem svaku tulumbu dok vi pritiskate špricem. Dužina je oko 6-7 cm.
Pržimo po 5-6 tulumbica dok ne dobiju zlatnu boju i vadimo rešetkastom kašikom. Dok su još tople stavljamo ih u šerpu sa sirupom, oko jedan minut. Za to vreme u ulje stavljamo sledećih 5-6 komada da se prže.
Natopljene tulumbe vadimo rešetkastom kašikom i poređamo na tanjir. Na kraju ih prelivamo preostalim sirupom.