Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Jagnjeća sarmica»Sarmica sa pilećim mesom i pečurkama

Sarmica sa pilećim mesom i pečurkama

Radomira MihailovaRadomira Mihailova
Šegrt
3913267
Sarmica sa pilećim mesom i pečurkama
Fotografije: Radomira Mihailova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
5
"Isproban recept za ukusnu sarmicu sa pilećim mesom koju sa zadovoljstvom delimo sa vama"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 2 komada
  • pirinač - 1 šolja, braon ili beli
  • pečurke - 100 - 120 g
  • bujon - po izboru
  • mladi luk - 1 - 2 struka
  • so
  • biber
  • orasi - 1 - 2 šake
  • ulje - za zapržavanje pirinča
  • za preliv
  • kiselo mleko - 1 čaša od 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 kašike
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte batake, odvojte ih od kosti i iskidajte meso. Deo bujona procedite i odvojte sa strane.

Operite pirinač i ocedite ga od vode, pečurke iskidajte na srednje krupne parčiće. Mladi luk isecite na sitno. Orahe na krupnije parčiće.

U duboki tiganj ili šerpu stavite ulje, tek toliko da blago prekrije dno i sipajte pirinač, pre nego što se zagreje ringla i dobro promešajte, da se namaste zrnca.

Nakon jedan, dva minuta, kada pirinač počne da se prži, dodajte i pečurke. Kad postanu blago braon, dodajte i luk i meso. Dobro promešajte i začinite biberom i solju.

Bujon, koji ste napravili, pomešajte sa vodom, dok ne dobijete ukupno 4 šolje tečnosti.

Sa polovinom prelijte smesu i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok pirinač ne upije skoro svu vodu. Tada dodajte orahe, promešajte i prebacite smesu u odgovarajuću posudu za pečenje.

Rasporedite je po dnu i prelijte ostatkom tečnosti. Stavite u rernu na oko 180 stepeni. Nakon što pirinač upije ostatak tečnosti, pripremite preliv i pokrijte ravnomerno.

Vratite u rernu do ne dobije zlatastu koricu. Možete da garnirate sa 2-3 kašike kiselog mleka. Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: