Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Medena pogača sa slatkom

Medena pogača sa slatkom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Medena pogača sa slatkom
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Evo i jedan master klas iz mešenja i pečenja Da li ste spremni za izazov"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 3 komada (1 žumance za mazanje)
  • suvi kvasac - 1 kesica dr. Oetker
  • šećer - 1 šolja
  • so - prstohvat
  • brašno - 1100 g
  • esencija limuna - 1 ampula
  • vanila - 2 komada
  • kora od limuna - 1/2 komada (sok od limuna 1 supena kašika)
  • ulje - 50 ml + maslac
  • slatko od šljiva - 1/2 tegle domaće za srednji deo rolata
  • šećer - za posipanje
  • med - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko i odvojite 100 ml u posudu, dodajte kvasac, jednu kašiku šećera i malo brašna, promešajte i ostavite da se aktivira. Umutite jaja sa šećerom, prvo odvojite jedno žumance za premazivanje, kad pogača nadođe.

Prosejte brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi, ostavite ga da nadođe. Oblikujete na sledeći način: jedan veći deo testa razvijete na veliku koru, namažete domaćim slatkom i uvijate u rolat.

Razvijete drugu elipsastu koru, sa strane isečete trakice, stavite rolat u sredinu i počinjete da uplićete trake, prosto ih ukrštate.

Stavljate gotov ispleten rolat u elipsasti pleh i uvijate ivice u S.

Od drugog testa razvučete 2 kore, namažete maslacem i posipate šećerom. Uvijate u rolat i sečete rolnice koje ređate po ivicama pleha.

Ostavljate pogaču da nadođe, nakon toga je namažete žumancem sa malo mleka.

Pečete u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Nakon što izvadite, dok je još topla namažite je medom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: