Način pripreme
U šerpu sipamo maslinovo ulje i zagrevamo do srednje temperature.
Dodajemo luk, prethodno isečen na kolutove, so, šećer i biber i dinstamo dok luk ne postane prozračan.
Smanjujemo vatru na najniže i ostavljamo da se dinsta tako sat i po, mešajući s vremena na vreme.
Luk je gotov kada se karamelizuje i postane zlatasto braon. Ovaj proces može da se ubrza, ali mešamo neprestano. Bolje je, razume se, da kuvamo lagano, tada jelo bude aromatičnije.
Posle dodajemo ceo bujon, brendi i stavimo da provri da se zamesi i postane braonkast. Bujon može biti od povrća (za vegetarijansku varijantu) ali prema klasičnom kanonu treba da je teleći, kuvan lagano oko 10 sati!
Smanjujemo vatru, ali akcija se nastavlja. Sipamo supu u glinene posude (đuvečare) i na svaku porciju stavaljamo krišku, izdašno posutu narendanim sirom, nakon čega stavljamo u rernu, dok sir ne dobije braonkastu koricu.
Pre nego što serviramo posipamo sitno isečenim peršunom.