Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Posne mekike - jastučići

Posne mekike - jastučići

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Posne mekike - jastučići
Fotografije: Maria Simova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
16
"Doručak danas - posne mekike, koje se bukvalno tope u ustima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • topla voda - 200 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • sveži kvasac - 20 g
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte.

Ostavite na toplom da nadođe.

U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte narasli kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.

Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo.

Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.

Ispržene mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti.

Posne mekike - jastučići se serviraju tople.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: