Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se mesi glatko testo?

Kako se mesi glatko testo?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218348
testo

Kod mešenja testa se stvara gluten, koji pomaže ravnomernom raspoređivanju gasova, koji se odvajaju od kvasca. To stvara neophodne uslive za pečenje rupičastog i mekanog hleba, drugim rečima - ukusnog hleba sa kvascem.

1. Pripremite površinu gde ćete mesiti

Operite radnu površinu ili posudu u kojoj ćete mestiti testo, toplom vodom sa sapunicom, nakon toga obrišite suvom krpom. Pomešajte prethodno sve sastojke pripremlje u posudi, pospite brašnom suvu površinu da sprečite lepljenje testa za vreme procesa mešenja.

2. Kombinujte sastojke za testo

mešenje testa

Koristite sastojke, navedene u receptu. Po pravilu oni su: brašno, kvasac, so, šećer, jaja, voda ili mleko. Kod mešanje u posudi mešajte kašikom, ako je moguće drvenom, ako ne, mešajte rukama.

3. Premesite testo na radnoj površini

Izvadite testo iz posude direktno na pripremljenu radnu površinu. Prilikom mešanja treba da se stvori lepljiva lopta, što znači da je testo gotovo za mešnju.

4. Mešenje testa

Operite ruke pre mešenja glatkog testa. Ovaj proces iziskuje gole ruke, tako da dobro ih osušite. Sakupite testo na gomilu, nastavite da mesite, dodajte po malo od brašna i promenite mu oblik. Pritiskajte dlanovima i sakupite prstima, ako vam se čini da je testo još lepljivo, odozgo pospote dodatno brašnom, mesite u jednu masu.

Pritiskajte testo dlanovima, lagano ga gurajte napred, to pomaže da se pokrene delovanje glutena. Nastavite da savijate testo na pola i da ga dobro pritiskate napred dok testo ne postane malo rastegljivo.

mešenje

Ovaj proces se ponavlja 10 minuta, treba da bude ritmičan i stabilan (nemojte raditi previše sporo), obrada iziskuje svaki deo testa da se obrađuje brzo, nemojte prekidati previše dugo između okretanja, tako će se testo potpuno umesiti.

5. Završite mešenje

Proverite da li testo drži obli, oblikujte ga u oblik lopte i stavite na radnu površinu. Ako ne izgubi oblik znači da je zdravo i sjajno glatko. Nastavite da pratite recept, u većini njih testo se ostavlja da nadođe neko vreme, oblikutje hleb ponovo i ostavite da nadođe pre nego što ga ispečete.

Ako pratite ova pravila, naravno da ćete imati mekan hleb, jednostavan za jelo unutra i sa hrskavom koricom spolja. Ali, ako ne umesite glatko testo dobro, hleb će biti tvrd, debeo i ravan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest