Način pripreme
Meso domaćih petlova je tamno crveno i žilavo (mišićavo) meso i ima potrebu za prethodnom toplotnom obradom.
Isecite očišćenog i veoma dobro opranog petla na velike parčiće. Poređajte porcije u šerpu, nalijte vode 2 prsta iznad mesa, posolite i dodajte začin od povrća.
Stavite na jaku vatru da provro, ali pre nego što provri sklonite penu koja se stvorila, nakon što provri smanjite vatru i ostavite da vri jedan sat.
Za tov vreme oljuštite i isecite povrće, krompir na krupne parčiće, luk na krupne polumesece, šargarepe na krupne kriške, posolite ih, pospite sa pola kašike ruzmarina i promešajte dobro da se začine.
Namažite dno i zidove velike posude za pečenje s poklopcem, sa pola maslaca. Dodajte isečeno povrće i rasporedite ravnomerno po dnu posude. Poređajte porcije mesa unutra, namažite ih preostalim maslacem i pospite preostalim ruzmarinom i biberom.
Oljuštite arpadžik i beli luk, stavite ih cele haotično. Nalijte pola šolje proceđenog bujona od kuvanja petla, poklopite poklopcem i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pecite oko 1 sat.