Način pripreme
Svi znamo da je kjopoolu raskošno letnje predjelo, a u konzervi ćemo u njemu uživati i u hladnim zimskim mesecima.
Prirodan ukus patlidžana se dopunjuje mirisom crvene, pečene paprike i svežine paradajza, a miris belog luka ga pretcara u apetitno predjelo.
Najbolji ukus ima kada se povrće ispeče na žaru. Obrišemo paprike i patlidžan vlažnom pamučnom krpom ili peškirom. Isečemo deo sa listovima kod patlidžana da se bolje ispeče. Stavljamo u posudu sa poklopcem da se popari.
Oljuštimo ih i stavljamo u đevđir ili poređamo koso da se ocedi tečnost iz njih. Tako odstoje jedan dan na hladnom, kašikom skidamo sok koji se odvojio. Paprike ribice ispečemo na teflonskom tiganju.
Paradajz čija veličina odgovara veličini tegle sečemo na dva dela i odvjamo semenke. Poređamo ih u pleh sa prorezom na dole da se ocedi višak vode.
Patlidžan i paprike sameljemo na mašinici za meso, ali krupnijim nožem. Možete samleti u blenderu ali kratko da se ne izgnječe. Treba da se osećaju komadi povrća.
Dobto pomešamo sastojke i dodajemo so po ukusu.
Pripremamo čiste i suve tegle. Ja sam dobila 12 komada od 720 ml, ostatak je nestao zajedno sa toplim, seoskim hlebom.
Punimo ih smesom dva prsta ispod ivice tegle. Odozgo stavljamo polovinu paradajza. U nekoliko tegli koje su obeležene etiketom pikantno, stavljamo po 2-3 paprike ribice.
Zatvaramo i stavljamo u posudu za kuvanje u nju stavljamo pamučnu krpu. Punimo vodom, 5 prstiju iznad poklopaca i sterilizujemo 45 minuta od trenutka kad voda provri.
Za pripremu sendviča sipamo teglu u posudu. Isečemo ili izrendamo paradajz iz kjopoolu-a.
Dodajemo čen belog luka, izmrvljen u avanu. Ako volimo pikantniju varijanru isečemo i pečene papričice.
Dodajemo sitno isečen peršun, mlevene orahe i malo sirćeta. Pomešamo sastojke i onda lagano dodajemo biljno ulje uz neprestano mešanje drvenom kašikom.
Serviramo na kriškama, jedmo kao hladno predjelo sa mariniranim sirom ili kao meze za hladnu ljutu rakiju.