Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Dinstani zec»Dinstani zec sa belim vinom

Dinstani zec sa belim vinom

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Dinstani zec sa belim vinom
Fotografije: Veselina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
4
"Ne samo da vam se čini - bukvalno se topi u ustima, ali da biste došli do tamo treba da zapišete ceo recept i da ga pratite korak po korak"

Potrebni sastojci

  • luk - 600 g
  • zec - 1 komad, oko 1 500 g
  • beli luk - 10 čenova
  • so - po ukusu
  • belo vino - 3 šolje
  • biber - 10 zrna
  • piment - 4 zrna
  • maslac - 60 g
  • ulje - 1 šolja
  • brašno - 1 supena kašika
  • za marinadu
  • voda - 1 litar
  • sirće - 400 mlluk - 1 glavica, sa ljuskom
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - samo stabla bez listova (oko 30 strukova)
  • lovorov list - 1 komad
  • karanfilić - 3 komada, celi cvetići
  • beli luk - 2 čena
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Treba da potopimo zeca na jednu noć u marinadu. Prvo ga operemo hlandom vodom. Stavljamo u odgovarajuću posudu. Marinadu pravimo tako što u veliku šerpu sipamo litar vode. Operemo i očistimo povrće. Čenove stavljamo cele, a ostalo sečemo na male komade. Posle dodajemo začine. Sipamo sirće.

Promešamo marinadu kašikom. Stavljamo je na vatru i poklopimo. Kad provri smanjujemo stepen ringle. Vri 8 minuta nakon što provri. Skidamo sa strane i kad se ohladi stavjamo meso unutra. Stavljamo marinadu sa mesom u frižider i poklopimo.

Ocedimo zeca kad prođe dovoljno vremena. Sečemo ga na porcije. Sipamo so po ukusu. Stavamo ga u vatrostalnu činiju ili u duboki, ali ne mnogo veliki pleh. Komade ređamo na dno posude. Može na nekim mestima da se preklapa. Oljuštimo beli luk. Čenove sečemo na dužinu po 2-3 komada.

Na zeca stavljamo čenove belog luka, pimenta i biber, rasporedimo ih svuda. Posipamo sa malo soli. Oljuštimo luk i sečemo ga na polumesec. Posipamo sa malo soli. Isečemo maslac na male komade. Na vrh stavljamo maslac. Prelivamo uljem i na kraju vinom. Vino treba da pokrije sastojke.

Poklopimo vatrostalnu posudu. Pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Pomešamo ½ šolje tople vode sa 1 supenom kašikom brašna i stavljamo u pleh pred kraj pečenja. Pečemo dok ne bude gotovo. Kad bude gotovo, serviramo porciju zečetine sa lukom, prelivenu sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: